Историк: Не сме съжителствали с турците, били сме под робство

Терминът „съжителство“ , използван в учебниците по история според новия учебен план, е напълно неверен и неадекватен. Ние сме били под турско робство, не сме съжителствали заедно. Това зави историкът професор Искра Баева.

"За първи път чувам термина "съжителство", използван за това време. Той е много странен, напомня ми за началото на 90-те години, когато се появи терминът "присъствие", коментира още Баева.

Тя припомни още, че терминът "присъствие" е измислен не от професионални историци, а е плод на депутати на ДПС. Приетите термини са "господство", "владичество", "робство" по българските земи.

"Същите тези деца учат и възрожденска литература, където се използва терминът робство", припомни Баева. По думите й "робство" има емоционално значение.

Проф. Баева бе категорична, че никъде в историческата литература този термин не се появява.

Според проф. Баева е възможно "съжителството" да е модерна версия на "комшулука" между българи и турци, но ако става въпрос за отношението между българите и Османската империя, терминът е неадекватен.

Второ мнение

"Самата дума "съжителство" не е подходяща. Разбира се има някакво съжителство по тези земи в този период", коментира пред Нова тв главен асистент Владимир Станев.

По думите на Станев, ако се даде право на всеки авторски колектив да определя терминология, напълно възможно е "съжителството" да стане част от учебното съдържание на учебниците по история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини