Българо-руска комисия обсъжда хъб “Балкан”

Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество ще обсъди създаването на газов разпределителен център в България. Това предвижда дневният ред на комисията, която ще се събере за пръв път след 5-годишно прекъсване.
Заседанието ще е в София под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация.

В областта на търговията ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на обема на българския износ за Русия като се има предвид значителното отрицателно за България търговско салдо. През първите девет месеца на миналата година двустранният стокообмен е намалял с около 36 на сто, като този спад от над една трета е както при износа, така и при вноса.

Русия е основният ни доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво, а през страната ни минават руските доставки на газ за Турция, Гърция и Македония. Ще бъде отчетено и изпълнението на програмите за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес