Искането за оставка на ВСС предизвика недоволство в парламента

Искането на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на Висшия съдебен съвет е груба намеса в съдебната власт. Това заяви лидерът на „БСП Лява България“ Михаил Миков в парламента.

Социалистът предупреди, че с подобни искания в страната се получава институционална криза в отношенията между парламентарна власт и ВСС. "Ще видим доколко съдебната власт може да отстоява независимостта си", загатна Миков.

Лидерът на левицата упрекна управляващите и в това, че с поисканата оставка правят опит да адресират отговорността за критичния доклад на Европейската комисия само във ВСС.
"Това е търсене на изкупителна жертва за пред публиката", убеден е Миков.

Парламентът влезе в скандалите на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в кулоарите на Народното събрание.

Според него искането за разпускане на ВСС е недопустимо и е нарушение на Конституцията, убеден е патриотът, който е коалиционен партньор на ГЕРБ и РБ.

По думите му сега трябвало да се приемат важните закони - Законът за съдебната власт, Наказателният кодекс. По мнението на Красимир Каракачанов законодателят загубил твърде много време с конституционните промени. Една година се занимавахме с едни точки и запетайки в Конституцията, подчерта лидерът на ВМРО.

Той критикува и истерията, създала се около SMS скандала във ВСС, като попита дали SMS-ите са най-големите проблеми в съдебната власт. Според него явно има няколко крила в съвета, които водели битка.

Да се работи малко по-прагматично, настоява Красимир Каракачанов и отново поиска да няма политически квоти в състава на ВСС.

Георги Кючуков: ВСС изгуви вота на доверие

Със своето действие и бездействие и конфликти ВСС загуби вота си на доверие от страна на обществото.Това заяви депутатът от ПГ на АБВ Георги Кючуков в парламента, предаде Агенция „Фокус”.

Кючуков заяви, че това е неговото лично мнение по въпроса и ПП АБВ най-късно в утрешния ден ще изкаже, своето мнение по въпроса. Той заяви, че в предложението от страна на ГЕРБ и на Реформаторския блок има логика и то отговаря на настроенията в обществото.

„Това, което ме смущава е, че по един или друг начин само с призив законодателната власт се меси в работата в съдебната”, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика