Докладът на ЕК за България: 2016 трябва да е годината на действителен напредък

Вече е факт поредният годишен мониторингов доклад за напредъка на България в областите съдебна реформа, борба с корупцията и организираната престъпност. Документът беше оповестен в Брюксел

Според изводите на евроекспертите страната ни има още много работа, за да постигне осезаем напредък в тези сфери. Те се надяват, че това ще се случи именно през настоящата година.

„През изминалата година България предприе някои важни стъпки, за да върне реформите на дневен ред. Сега е време да се премине към следващия етап, като стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията бъдат последвани от действия и доведат до конкретни резултати. Приетото изменение на Конституцията на страната, направено с оглед на реформата на съдебната система, което потвърждава политическата воля за изпълнение на стратегията за тази реформа, трябва бързо да бъде последвано от приемането на оставащите законодателни инициативи“ , заяви замесник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Той обясни, че Комисията „приветства желанието на България да разчита и занапред на техническа помощ и експертен опит в подкрепа на процеса на реформи“.

„Постигането на реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да бъде най-сериозното предизвикателство пред България и затова трябва да е първостепенен приоритет“, посочи Тимерманс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини