Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Подготвят нова зрелищна атракция на крепостта Царевец в Търново

Нова зрелищна атракция ще има на крепостта Царевец във Велико Търново. Пищният спектакъл е по идея на кмета на старата столица Даниел Панов. Шоуто ще бъде по-добрата версия на „Звук и светлина“ и ще обогати атрактивното представление, което вече 30 г. привлича туристи в старата столица.

Разширеният спектакъл ще разказва за Второто българско царство, когато Велико Търново е столица на България. В сюжета ще бъдат представени славните ни царе от Петър и Асен до Калоян, задължително ще участва и Иван Асен II, победата му при Клокотница, в която той разгромява солунския император Теодор Комнин на 9 март 1230 г. Иван Асен II е българският цар, при когото България достига по мощ България на Симеон Велики. Иван Асен II постига политическа хегемония на Балканите, при която са обединени изконни български земи, той сече златни монети, възобновява Патриаршията и изгражда „Св. 40 мъченици”.

Нико Коцев от група „Кикимора” подготвя музиката на новата и обогатена версия на аудио-визуалното шоу на историческата крепост. „ Дълго време той е работил и в САЩ, където е правил музиката за няколко рок опери, затова и общината се довери на него да напише съвременна музика. Идеята е тя да бъде напасната върху сега съществуващото светлинно шоу. Ако това не стане обаче, екипът на Даниел Панов, ще кандидатства по европейски проекти, за да набави средства и за нови светлинни ефекти”, уточниха запознати със замисъла.

Сега един прожектор свети с един цвят светлина. Ако бъдат набавени новите лед прожектори, тогава едно тяло ще дава няколко различни светлини. „Много е голяма първоначалната инвестиция, но си заслужава. Ако сега едно излъчване струва 800 лв., с лед прожекторите ще падне на 50 лв. За да бъде направено обаче са нужни над 1 млн. лв. Спектакълът е важен за крепостта, която от това лято става втората голяма сцена на Велико Търново”, уточняват от кметската управа.

На историческия хълм ще бъдат показвани спектакли на всички опери в страната, които предложат добри заглавия и оферти. Варненската опера, както и операта в Русе имат вече интерес да изиграят най-добрите си представления на открито. Тази програма няма да е част от оперния фестивал „Сцена на вековете“ и ще даде възможност на търновци и на гостите на града да видят какво се случва и на другите оперни сцени, освен на тази в София.

„Когато атрактивното шоу бъде готово, то ще може да се разпростре и над хълма Трапезица, където вече приключва първият етап от проекта за социализация. До 22 март трябва да стане готов музейният център на крепостта. 2, 5 млн. лв. е стойността на проекта. Парите дойдоха от най-голямата неправителствена организация на Азейрбайджан „Гейдар Алиев”, която работи под егидата на първата дама на страната Мехрибан Алиева”, припомнят от общинската администрация в болярския град.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.