„Робство“ и „владичество“ дефинират учените след скандала с новите учебни планове

Учените трябва да дефинират термина владичество и да направят анализ на 500-годишното робство на българския народ. Това стана ясно от изказване на образователния министър Тодор Танев пред журналисти в парламента след преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за приоритетите в коалиционното споразумение.
След острата обществена реакция срещу идеята в учебниците да влезе терминът „съжителство с османлиите" вместо „иго" и „робство", днес Танев заяви, че робството си е робство и срещу съжителството никой не е вдигал въстание.

Научната интерпретация на робство се очаква от Историческия институт на БАН и от двете катедри по история на Великотърновския и Софийския университет. Министърът уточни, че в рамките на месец се очаква становище на историците. "Терминът, който е придобил национално значение и продължава да служи за скрепване на българската нация е, остава и ще пребъде като: "Робство", заяви просветният министър. По думите му „съжителството се отнася до бита на различни етнически групи“. „Да не го бъркаме", призова Танев. "Съжителството касае личните отношения между хората. Добре сме били с евреите", аргументира се той. Министърът посочи още, че е и против термина османско присъствие и добави, че ще санкционира всеки учител, който накаже дете за ползване на термина "робство".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование