Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

„Робство“ и „владичество“ дефинират учените след скандала с новите учебни планове

Учените трябва да дефинират термина владичество и да направят анализ на 500-годишното робство на българския народ. Това стана ясно от изказване на образователния министър Тодор Танев пред журналисти в парламента след преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за приоритетите в коалиционното споразумение.
След острата обществена реакция срещу идеята в учебниците да влезе терминът „съжителство с османлиите“ вместо „иго“ и „робство“, днес Танев заяви, че робството си е робство и срещу съжителството никой не е вдигал въстание.

Научната интерпретация на робство се очаква от Историческия институт на БАН и от двете катедри по история на Великотърновския и Софийския университет. Министърът уточни, че в рамките на месец се очаква становище на историците. „Терминът, който е придобил национално значение и продължава да служи за скрепване на българската нация е, остава и ще пребъде като: „Робство“, заяви просветният министър. По думите му „съжителството се отнася до бита на различни етнически групи“. „Да не го бъркаме“, призова Танев. „Съжителството касае личните отношения между хората. Добре сме били с евреите“, аргументира се той. Министърът посочи още, че е и против термина османско присъствие и добави, че ще санкционира всеки учител, който накаже дете за ползване на термина „робство“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.