Ще дават по 400 лева за новородено в Бобов дол

Да бъде увеличена еднократната сума за новородено, която сега е 300 лева, ще предложи кметът Бобов дол Елза Величкова /ЛИДЕР/, каза тя вчера. Тя не уточни колко ще взимат бъдещите бобовдолчета, най-нормалното увелечение обаче е 100 лева. Ще го решават като размер съветниците в минипарламента. Целта е стимулиране на раждаемостта и подпомагане на младите семейства, мотивира се градоначалничката.

52 са бебетата в Бобов дол и общината за м.г. Не всички са получили премията от 300 лева обаче, защото желязното изискване е двамата родители да са с постоянен адрес в миньорския град или в някое от 17-те села.

"Моето внуче например не можа да вземе бонуса, защото бащата е с адрес във Видин, а майката, дъщеря ми, отскоро е в Испания. Там вече и малкото, което аз гледах 8 месеца, но вече ми го взеха и ми е много криво", сподели секретарят на кметството Нели Заркова, която оглавява комисията по отпускането на детските помощи.

В Бобов дол общинската болница беше закрита през 2011 год. Оттогава бобовдолки раждат в Дупница, в Кюстендил, в София или в чужбина, отбеляза тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони