Доказано - 18 мача по тенис били уговорени

Има общо 18 потвърдени случая на уговорени мачове на високо ниво в световния тенис, а шестима състезатели са отстранени завинаги. Това бе обявено от президента на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) Крис Кърмоуд на пресконференция в Мелбърн. Имената на наказаните, както и договорените мачове, засега не се обявяват.
Преди десетина дни Би Би Си съобщи, че играчи от елита в тениса са подозирани в уреждане на мачове и това е ставало в продължение на 10 години. Според разкрити документи имало тенисисти, които са в контакти с нелегални букмейкъри в Русия и Италия.
Междувременно АТP, Женската тенис асоциация (WTA), Международната федерация по тенис (ITF) и четирите турнира от Големия шлем обявиха, че създават обща структура за борба с корупцията в тениса и с уговорените мачове.
Според Кърмоуд подобна структура край корта вече работи от 2008 г. И именно тя е разкрила въпросните 18 мача с договорен предварително резултат. Новата комисия обаче ще има по-големи пълномощия и това ще направи дейността й по-ефективна.
Преди няколко години австриецът Даниел Келерер стана първият играч по тенис, който е изхвърлен от спорта до живот. Това се случи, след като бе разкрито, че мачът му в гръка Александрос Якупович е бил с манипулиран резултат.

Коментари

Задължително поле