ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Съвет съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Арест след силна музика

Изобличаващи табели върху паметниците на комунизма предлагат депутати от ГЕРБ и РБ

Символите на комунистическия режим, които нямат културна и историческа стойност, да бъдат премахнати от всички обществени места в България, а на паметниците на тоталитарната власт да се сложат табели, които изобличават случилото се от 1944 до 1989 година. Това предлагат депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков заедно с техния колега от ГЕРБ Методи Андреев.

Четиримата са внесли в парламента промени Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, които скоро ще влязат в пленарна зала и ще бъдат подложени на дебат и гласуване.

Пред „Труд онлайн“ Петър Славов беше категоричен, че досега такава идея не е била на вниманието на депутатите. Той обясни, че когато става дума за изкуство, свързано с историята на БКП, въпросната „ценност“ може да бъде премествана в Музея на социализма в София.

„Но ако имаме символи, лозунги, надписи или снимки, общините, където се намират, ще трябва да ги премахват“, каза народният представител.

Той припомни, че решението за демонтаж на Паметника на съветската армия в центъра на столицата е на местната управа.

„На този паметник пише „На съветската армия освободителка от признателния български народ“. Всички знаем какво се е случило след като тази войска влиза в страната, така че това е некоректно представяне на историята. Затова има текст, който предвижва слагането на табели пред на такива места, за да не се въвеждат хората в заблуждение, особено младите, които не са живели по времето на комунизма“, разясни Петър Славов.

Самият текст гласи следното:

„Когато заварени предмети или символи, които по алинея 3 са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено веднага, на тях се поставят указателни табели с надпис: „Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, прието от 38-то Народно събрание“.

Славов каза, че очаква подкрепа за промените в закона, като скоро ще започнат разговори с останалите партии в Народното събрание.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.