70 тона тютюн залежават в две доспатски села

Повече от 70 тона тютюн залежават в доспатските села Бръщен и Црънча, въпреки сключените договори с фирмите за изкупуване.

Хората масово се отказват да гледат тютюн и заминават да търсят препитание в чужбина. Досега гурбетите бяха сезонни, а сега все повече стават целогодишни, заради липсата на поминък в селата, казват местните.

Около 20 тона тютюн залежават в доспатското село Црънча. Заради проблема с изкупуването му хората масово се отказват от тютюнопроизводството и от 500 земеделци преди години сега са останали едва около 250, каза кметът на Црънча Илин Долапчиев.

Повече от 50 тона не са изкупени и в съседното село Бръщен "Никакъв интерес от страна на изкупвачите - пълно мълчание, никаква информация, а наближава да се сее новата реколта. Според мен умишлено, нарочно забавят изкупуването, за да е ниска цената. Хората са обезверени, все по малко се наемат да се занимават с тази работа, защото не могат да си покрият разходите с това, което им плащат", казва и кметът на Бръщен Кемал Кочаков.

Половината жители на Црънча и Бръщен живеят и работят в Англия, Холандия, Германия, Испания. Заради кризата в Гърция работещите там вече са малко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони