Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Как се спира женска кавга

Пожар избухна във влак с футболни фенове в Берлин

Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Борис Джонсън е изпратил на ЕС неподписано писмо за отлагане на Брекзит

Швейцария ще гласува за нов парламент

„Луфтханза” стачкува днес

Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

Община Търговище продължава социалните и здравни услуги за деца и семействата им

Община Търговище кандидатства за безвъзмездно директно финансиране за продължаване дейността на „Комплекса за здравни и социални услуги” (КЗСУ) и „Общностния център” за деца и семейства .

КЗСУ беше разкрит миналата година по проект BG051РО001-5.2.15-0001-C0001 „Комплекс за нови алтернативи“, по процедура „Шанс за щастливо бъдеще“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР).

Комплексът заработи на мястото на Дома за медико-социални услуги, предишен „Майка и дете”. В него бяха създадени 6 звена със специфична насоченост, в които работят медицински специалисти, социални работници, психолози и други.

„Центърът за настаняване от семеен тип за деца с увреждания с нужда от постоянни медицински грижи“ е с капацитет от 8 места. Той на практика пое изоставените бебета и малки деца с тежки увреждания. Бяха създадени още: Дневни центрове за психично здраве за деца до 3 год.; за майчино и детско здраве; за деца с увреждания, които се отглеждат в семейна среда и за ранна интервенция за деца с дефицити.

В Комплекса е разположен и Център за подкрепяща грижа, в който млади, или поставени в риск бременни и родилки, получават подслон и адекватна помощ.
„Общностният център” беше изграден по проект “Създаване на интегрирани услуги за деца и семейства”, финансиран по Проект за социално включване, съгласно Споразумение за финансиране № РД 09-56/15.06.2011 г., подписано между МТСП и Община Търговище. В него се предоставят различни услуги за деца до 7 год. и семейства, като: семейно консултиране и подкрепа; здравна консултация за деца; формиране и развитие на родителски умения. В центъра се осигурява допълнителна подготовка за равен старт в училище и индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания и други.

Продължението дейността на КЗСУ и „Общностния център” ще бъде осигурено по процедура „Услуги за ранно детско развитие“ на ОПРЧР, където общината кандидатства за директно финансиране. Безвъзмездната помощ, която може да бъде получена за 24 месеца предоставяне на услугите, е към 660 000 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.