„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Затварят мината в Чипровци

Мината за флуорит в Чипровци от днес прекратява работата си. Изчерпване на залежите от руда и неблагоприятните условия на пазара са основни причини за затваряне на рудника, съобщиха от фирмата „България Флуорит” ЕООД.

Закриването на минното предприятие ще доведе до уволнението на над 100 души, а това е пореден тежък удар върху икономиката и пазара на труда в Северозапада, коментираха експерти. Мината в Чипровци отвори врати през 2011 г., когато „България флуорит” – част от групата „Солвей”, получи концесионни права за проучване и добив на калциев флуорит в района на Чипровци. Дружеството започна добив от Балкана на руда, от която се извлича флуороводородна киселина – важен компонент за производството на керамика, пластмаса, фармацевтични продукти и оптика. В мината бяха назначени 116 души, а по предварителни разчети добивът на руда годишно трябваше да достигне 50 000 т.

През 2013 г. „България флуорит” бе обявена за инвеститор на годината в сектор „Химия”. Задълбочена оценка на потенциала на мината обаче е показал, че залежите на качествена руда вече са изчерпани, а намаленото търсена на флуорит на пазара и понижените цени са направили дейността на рудника нерентабилна, заявиха от ръководството. До края на март 107 от работниците ще получат уведомления за прекратяване на трудовите им договори, а 9 служители ще останат да подържат техниката до окончателното затваряне на предприятието. Фирмата е информирала за съкращенията синдикалната организация, работниците и Агенцията по заетостта. „ Групата „Солвей” ще направи всичко възможно да облекчи социалните последствия от затварянето на мината, на работниците ще бъдат дадени възможности за допълнителна квалификация и заемане на места в други предприятия”, съобщиха от фирмата.

Мината за флуорит бе единствения рудник в Северозапада, който подържаше старата миньорска слава на Чипровци. В балканското градче безработицата е сред най-високите в страната – 34, 2 %.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.