Затварят мината в Чипровци

Мината за флуорит в Чипровци от днес прекратява работата си. Изчерпване на залежите от руда и неблагоприятните условия на пазара са основни причини за затваряне на рудника, съобщиха от фирмата „България Флуорит” ЕООД.

Закриването на минното предприятие ще доведе до уволнението на над 100 души, а това е пореден тежък удар върху икономиката и пазара на труда в Северозапада, коментираха експерти. Мината в Чипровци отвори врати през 2011 г., когато „България флуорит” – част от групата „Солвей”, получи концесионни права за проучване и добив на калциев флуорит в района на Чипровци. Дружеството започна добив от Балкана на руда, от която се извлича флуороводородна киселина – важен компонент за производството на керамика, пластмаса, фармацевтични продукти и оптика. В мината бяха назначени 116 души, а по предварителни разчети добивът на руда годишно трябваше да достигне 50 000 т.

През 2013 г. „България флуорит” бе обявена за инвеститор на годината в сектор „Химия”. Задълбочена оценка на потенциала на мината обаче е показал, че залежите на качествена руда вече са изчерпани, а намаленото търсена на флуорит на пазара и понижените цени са направили дейността на рудника нерентабилна, заявиха от ръководството. До края на март 107 от работниците ще получат уведомления за прекратяване на трудовите им договори, а 9 служители ще останат да подържат техниката до окончателното затваряне на предприятието. Фирмата е информирала за съкращенията синдикалната организация, работниците и Агенцията по заетостта. „ Групата „Солвей” ще направи всичко възможно да облекчи социалните последствия от затварянето на мината, на работниците ще бъдат дадени възможности за допълнителна квалификация и заемане на места в други предприятия”, съобщиха от фирмата.

Мината за флуорит бе единствения рудник в Северозапада, който подържаше старата миньорска слава на Чипровци. В балканското градче безработицата е сред най-високите в страната – 34, 2 %.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони