Ало-измамници жилят възрастни хора в Пловдив с нов сценарий с климатици

Получените през последните месеци сигнали на потърпевши дават основание да алармираме за нов сценарий, ползван в познатата вече телефонна схема за измами - този път с изгодно закупуване на климатици, съобщиха от Областна дирекция на МВР-Пловдив. В случая непознат глас, представящ се за роднина, съобщава на жертвата – обикновено възрастни хора, че в момента е попаднал на много изгодна оферта за закупуване на климатици и е необходимо "да се реагира на мига" със сума пари необходима за даване на капаро или закупуването им. Да прибере сумата от жертвите на уговорено по телефона място, обикновено се изпраща трето лице, представящо се за "приятел". Досега най-често ползваните сценарии бяха за болен роднина или близък пострадал при ПТП, но сега схемата с климатиците са най-новият и горещ "жанр" на ало-измамниците.

Само за последните 48 часа по тази схема в Пловдивска област изгоряха две 80-годишни жени. Първият случай бе във вторник около 13.30 часа в града под тепетата и в района на Шесто РУ, при който пенсионерката бе ужилена с 800 лв. от мъж, представил се по телефона за внука й, който й казал, че праща приятел да вземе парите. Бабата разбрала, че е измамена, когато позвънила на истинския си внук, за да му "докладва", че е изпълнила поръчката му и е дава сумата. В сряда в 20 часа в Районното управление на полицията в Асеновград друга 80-годишна пенсионерка подала жалба, че е станала жертва на телефонна измама по абсолютно съща схема, но за 2000 лв. В ранния следобед тя получила обаждане от мъж, за който се заблудила, че е внукът й и била помолена за пари назаем за закупуване на климатици. Бабата събрала 2000 лв., които предала на "приятел на внука си", дошъл в близост до дома й.

От полицията отново припомнят, че първата и основна стъпка при подобни измами е, независимо от спешността на поисканата услуга, потърпевшите да потърсят връзка с близките си или със съсед. Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни схеми и да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично да заявят, че това е измамна схема, за която знаят. Ако гражданин е станал жертва на измама, той трябва незабавно да се обърне към най-близкото РУ или да позвъни на тел. 112. Криминалистите са категорични, че бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони