Китайци и американци пазаруват онлайн български зеленчуци

Масов е интересът от чужбина към електронния сайт „Градинария”, който предлага само български плодове и зеленчуци, съобщи Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България по време на среща на производителите на плодове и зеленчуци с представители на големите търговски вериги и преработвателни предприятия.
Сайтът се посещава не само от България, близо 760 са посетителите от САЩ, 102 от Русия, 130 от Германия и 141 от Китай, отчете Мариана Милтенова, секретар на съюза.

От ноември сайтът работи на английски и румънски, каза тя. По думите й, най-важно е по най-краткия път да се срещнат производител и търговец, да намерят точния тон, точната цена и количества, които могат да реализират по между си. „С дейността на този сайт може да решим една част от проблемите, които сме идентифицирали – дългия период на доставка. Когато имаме дълга верига на доставки, която забавя реализацията на продукцията, когато тя минава през няколко нива - винаги се получават проблеми с качествата на продукцията“, каза тя.

„Всички знаем за многократното увеличение на вноса на зеленчуци от чужбина. През 2000 са 79 хиляди 816 тона, а през 2014 г. 252 хиляди 993 тона. През последните осем години наблюдаваме отрицателно търговско салдо между внос и износ на плодове и зеленчуци.”, допълни още Милтенова.

Секторът „Плодове и зеленчуци” е приоритетен за правителството и правим всичко възможно България да възстанови традициите, които е имала, коментира и министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на срещата.

По думите й целият ЕС отделя 200 млн. евро за обвързана подкрепа на сектор „Плодове и зеленчуци”, от тях България отделя 40 млн. лева. Най-голямата подкрепа от пакета „Директни плащания“ са за сектор „Плодове и зеленчуци”. Тази година производителите ще получат и ставките си за обвързаната подкрепа. По думите й, на хектар плодовете са 1667 лв., на хектар зеленчуци са 2073 лв. До края на януари се подават съответните документи“, коментира министър Танева.
Тя уточни, че в хода на процеса е установено, че има производители, които не са заявили тази помощ. „Няма какво да се направи. Очаквайте старта на кампания „Директни плащания“ от 1 март. Всеки ще се е убедил, че схемата работи и съм убедена, че ще има повече бенефициенти за тази помощ. В началото на март очакваме тези плащания да бъдат направени“, посочи тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес