И Казанлък става университетски град

Филиал на Техническият университет в София ще бъде открит в Казанлък, информираха от общинския пресцентър. Академичният съвет на столичния ВУЗ , в сряда е гласувал "За" разкриването на филиал в Града на розите на Колежа по енергетика и електроника, съобщи проф. Георги Михов, ректор на Техническият университет. За филиала в града на розите са предвидени 25 бройки в специалност "Технология на машиностроенето". В нея обучаващите се ще получават степен "професионален бакалавър", а периодът на обучение ще бъде три години, или 6 семестъра. За да бъде открито новото звено към Колежа по енергетика и електроника, той ще бъде преобразуван в Колеж по енергетика, електроника и машиностроене.

Разкриването на казанлъшкият филиал бе договорено преди две седмици когато ръководството на столичния ВУЗ се срещна с общинското ръководство. Тогава стана ясно, че общината ще има ангажимент да предостави база и заедно с бизнеса да осигури практиките на студентите. Екип от университета трябва да огледа сградите и да прецени коя е най-подходяща. Това са сградата на техникума по хидравлика, институт към хидравлика, училището по строителство или крилото на професионална гимназия "Иван Хаджигенов", където в момента временно са пребазирани учениците от рухналата Природоматематическа гимназия "Никола Обрешков".

От университета увериха, че формата на обучение, която предлагат ще отговори на нуждите на бизнеса, защото позволява на студентите да работят, но да се възползват от пълния лекционен план, предвиден за редовно обучение. Завършилите специалността ще придобият квалификация бакалавър и ще имат право да продължат да се обучават за степен магистър. Очаква се към специалността да има достатъчен интерес, тъй като в общината работят доста успешни големи фирми в сферата на машиностроенето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони