Удължават живота на 6 блок на „Козлодуй” до 60 години

Договор за продължаване на срока на експлоатация на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ до 60 години подписаха АЕЦ „Козлодуй“ и изпълнителят Консорциум между „Русатомсървиз“ АД и „Рискинжинеринг“ АД.
Договорът включва анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкции, системи и компоненти. Той беше подписан по време на Петнадесетото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
Удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от приоритети в сектор „Енергетика“, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Сътрудничеството, което имаме с нашите руски партньори е наистина много добро. Благодарение на него ние успяваме да изпълним своята програма, така че да спазим всички срокове, свързани с изключително важния процес по удължаване на процеса на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. С нашите колеги от „Росатом“ диалогът по този много важен приоритет е особено успешен“, заяви министърът.

На лице са много надеждни и сигурни доставки на газ от страна на нашите руски партньори, допълни още Петкова.

Тя напомни, че Русия е „наш основен доставчик на петрол, на газ, на ядрено гориво. От друга страна България е много надежден транзитьор на руски газ за Гърция, за Турция, за Македония.”.

„Споделихме пред нашите партньори и някои от приоритетите ни в сектора, като възможността за диверсификация на източниците на доставка на природен газ, концепцията за изграждане на газоразпределителният център на територията на България, както и със статута на този проект и с това, че той трябва да бъде съобразен с европейските изисквания“, заяви още министърът на енергетиката.

„По време на сесията поставихме и въпросът за проекта „Южен поток“ . С нашите руски партньори обсъдихме възможността двамата акционери, така, както е предвидено в устава на нашето съвместно дружество, да вземат решения, свързани с развитието на този проект. Със задоволство отбелязахме, че двамата акционери са взели решение за намаляване на разходите в нашата съвместна компания. Така че смея да твърдя, че и в тази посока имаме добър диалог и взаимно разбирателство“, посочи министър Петкова.

Друга от обсъжданите теми в областта на енергетиката е била за сътрудничеството между Електросистемните енергийни оператори на двете страни. „Налице е желание за сътрудничество между ЕСО България и ЕСО на Русия за обмяна на опита, така че те да могат да работят съвместно. Една от разискваните теми бе тази как да се преодоляват кризите в тежки метеорологични условия. Това е едно много важна тема за нас“, допълни още министър Петкова. Тя определи сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за особено успешна, като отбеляза, че това е спомогнала и съвместната работа на двете страни по набелязване на важните теми от октомври миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес