Диви свине унищожиха скривалище за кокаин в Италия, изяли част от дрогата Полицията разбрала, подслушвайки оплакващите се трафиканти

Общината в Сливен обучи 60 озеленители и 15 офис-секретари

Изготвят Национална карта на социалните услуги Според капацитетите, които се посочват в нея и по съответните целеви групи, ще зависи и какво финансиране ще получи всяка община

Зам.-министър Нанков: Ще има оставки за водната криза в Перник

Продадоха за 3,7 млн. евро сградата на посолството на Югославия в Бон

Тото от „Скандау“: Обичам сина си, но жена ми е на първо място

Земеделец връща 10 000 евро след укрити 6 животни

„Труд“ уличи Радан Кънев в лъжа за магистрала „Струма“

Почина знаков лидер на СДС – Бургас Венцислав Чамурджиев издъхнал в дома си в село Маринка

От ревност мъж плати 2 500 евро да взривят къщата на бившата му жена Полицията е задържала поръчителя и извършителя

Български орден беще продаден за 20 000 евро в Германия

Иззеха над 200 стоки, имитиращи известни марки от магазини в Пазарджик

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. от незаконни заменки

Отстраниха временно шефовете на трите болници до приключване на проверката за починалото дете

Съдят син, бил и тормозил родителите си

Удължават живота на 6 блок на „Козлодуй” до 60 години

Договор за продължаване на срока на експлоатация на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ до 60 години подписаха АЕЦ „Козлодуй“ и изпълнителят Консорциум между „Русатомсървиз“ АД и „Рискинжинеринг“ АД.
Договорът включва анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкции, системи и компоненти. Той беше подписан по време на Петнадесетото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
Удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от приоритети в сектор „Енергетика“, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Сътрудничеството, което имаме с нашите руски партньори е наистина много добро. Благодарение на него ние успяваме да изпълним своята програма, така че да спазим всички срокове, свързани с изключително важния процес по удължаване на процеса на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. С нашите колеги от „Росатом“ диалогът по този много важен приоритет е особено успешен“, заяви министърът.

На лице са много надеждни и сигурни доставки на газ от страна на нашите руски партньори, допълни още Петкова.

Тя напомни, че Русия е „наш основен доставчик на петрол, на газ, на ядрено гориво. От друга страна България е много надежден транзитьор на руски газ за Гърция, за Турция, за Македония.”.

„Споделихме пред нашите партньори и някои от приоритетите ни в сектора, като възможността за диверсификация на източниците на доставка на природен газ, концепцията за изграждане на газоразпределителният център на територията на България, както и със статута на този проект и с това, че той трябва да бъде съобразен с европейските изисквания“, заяви още министърът на енергетиката.

„По време на сесията поставихме и въпросът за проекта „Южен поток“ . С нашите руски партньори обсъдихме възможността двамата акционери, така, както е предвидено в устава на нашето съвместно дружество, да вземат решения, свързани с развитието на този проект. Със задоволство отбелязахме, че двамата акционери са взели решение за намаляване на разходите в нашата съвместна компания. Така че смея да твърдя, че и в тази посока имаме добър диалог и взаимно разбирателство“, посочи министър Петкова.

Друга от обсъжданите теми в областта на енергетиката е била за сътрудничеството между Електросистемните енергийни оператори на двете страни. „Налице е желание за сътрудничество между ЕСО България и ЕСО на Русия за обмяна на опита, така че те да могат да работят съвместно. Една от разискваните теми бе тази как да се преодоляват кризите в тежки метеорологични условия. Това е едно много важна тема за нас“, допълни още министър Петкова. Тя определи сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за особено успешна, като отбеляза, че това е спомогнала и съвместната работа на двете страни по набелязване на важните теми от октомври миналата година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.