Четирима номира ДПС-Кърджали за шеф на Общинския съвет, трусовете продължават

Четирима са новите кандидатури за председател на Общинския съвет в Кърджали, които ще излъчи ДПС. По информация на „Нов живот“ това са бившият шеф на общинския съвет Раиф Мустафа, бившият зам.-кмет на община Кърджали Юсеин Ахмед, младежкият лидер Кадир Мустафов и Халил Апти, служител в мюфтийството.

Това става ясно след състояла се вчера среща на местния партиен актив с тримата съпредседатели на партията.

Причината е, че в края на миналата година лидерът на ДПС в Кърджали Бахри Юмер напусна поста на областен председател на партията. Той последва бившия председател на движеието Лютви Местан. Мотивите му бяха несъгласие с водената в момента политика. 

Вече повече от месец трусовете на върха в ДПС оказват влияние и на работата на местния парламент в Кърджали, който не може да избере свой председател. Групата съветници на ДПС отказа да избере на поста посочения от централното ръководство Байрям Байрям, което провокира криза и в местната структура на партията.

Тримата водачи на ДПС пристигнаха в града в сряда вечерта с намерението да потушат напрежението в структурата около избора на кандидат за председател на общинския съвет. До 12:00 часа през нощта обаче лидерите и партийният актив, в това число групата от 24 съветници, не успяха да постигнат съгласие, съобщи БГНЕС.

''Ако трябва, ще заседаваме до сутринта, но този път ще стигнем до решение,'' зарекал се съпредседателят на ДПС Рушен Риза, напуснал за минута драматичните дебати. „Последното подреждане на листата с кандидатите за общински съветници е било направено от областния и общинския лидери на младежките организации Байрам Байрам и Кадир Мустафов, и от вече бившия областен председател на ДПС Бахри Юмер. Затова е и цялата реакция срещу кандидатурата на Байрам за общински шеф, затова и последните в листата станаха първи вследствие на преференциалния вот.''

Така подредената листа е била представена и одобрена от Централния съвет на ДПС, и лично от почетния лидер Ахмед Доган, каквато е традицията в тази партия. Отхвърленият от своите хора кандидат за шеф на общинския законодателен орган Байрам Байрам заяви, че вътре е обявил готовността си окончателно да се откаже от състезанието за поста. Освен това той няма да се кандидатира и за нов мандат като областен лидер на младежката организация, какъвто трябва да бъде избран на конференцията през март т.г.

Кърджали е единствената община в страната, която след местния вот от миналата година все още не е в състояние да потегли в нормален режим на работа, блокирана от кариеристичните опити на съветниците от ДПС за поста.

На заседанията на съвета Байрам Байрам така и не получи очакваната подкрепа от колегите си. Раиф Мустафа, последният общински шеф, изненадващо се кандидатира за същия пост, но спечели едва 8 гласа.

Вероятността този път да се постигне консенсус, но около друга фигура, която да бъде кандидатът на ДПС за председател на местния парламент, бе много голяма, но и след полунощ нямаше подобни индикации. Между участници в драматичното заседание и журналисти протече интензивен обмен на смс-и, според последен такъв към 21 ч. трябваше да бъде съобщено последното решение.

Това обаче не се случи, а временният областен лидер на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис обеща днес да информира медиите за развоя на драматичните събития.

Коментари

Задължително поле