Община Шумен не си плащала данъци

Община Шумен не е плащала данък сгради и такса смет за своите имоти през последните 8 години. Така са се натрупали огромни дългове, които сега трябва да се погасяват. Сумите от последните 5 г., за които не е изтекъл давностния срок, възлизат на над 1,8 млн.лв.

Това стана ясно на сесия в четвъртък при обсъждане на бюджета, в който новата администрация залага общо 354 хил.лв./97 000 за данък недвижими имоти и 257 000 лв. за такса смет/ за разплащане на "наследството". По закон от тази година следва да се изплатят първо най-старите задължения.

Сумите от данък сгради влиза в общинската хазна, а такса смет е с целеви характер и се харчи само за чистота. Така излиза, че шуменци са били ощетявани. В четвъртък зам.кметът по финанси Татяна Костова обясни, че случилото се не е прецедент, имало го и в други общини.

Бившият зам.кмет по строителство инж.Иван Йонков, който сега е общински съветник от БСП, каза, че общината наистина не е плащала данък сгради и такса смет за собствените си сгради. Аргументите най-вероятно ги знае предишното кметско ръководство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони