Край на безплатно паркиране в Шумен

В Шумен отпада привилегията безплатно паркиране. До миналата година към 500 души имаха право да получат безплатни пропуски за автомобилите си. Показваха ги пред таксуващите служители от общинското дружество "Паркинги и гаражи" и минаваха гратис. Картите получаваха от журналисти до държавни чиновници и общинари. В четвъртък общинската сесия прие предложението на кмета Любомир Христов /ГЕРБ/ всички да плащат. Без пари ще паркират само служебните коли на общината, почетните граждани, както и инвалидите по право.

Запазва се цената за паркиране от 1 лев за час за коли и 2 лв. за микробуси. Завишават се до 9% цените на абонаметните карти. Така карта за месец паркиране за един паркинг ще струва 40 лв., за тримесечие 79 лв., за полугодие 157 лв., а за година 295 лв. Ако абонаментът важи за всички паркинги в града, цените са съответно - 80, 150, 240, 400 лв. Служителите в общинската администрация, които идват с личните си коли на работа, също ще плащат, но 30% от предвидената абонаметна тарифа.

Градоначалникът Христов уточни, че "цената на услугата остава 1 лев, променя се цената на привилегията". Общинската администрация вече прави проучвания за въвеждане на синя и зелена зона за паркиране в Шумен и таксуване с SMS.

В четвъртък в сесийната зала се чуха предолжения от съветника на АБВ Валентин Велев и проф.Добрин Добрев от ГЕРБ местните парламентаристи също да се откажат от възможността за безплатно паркиране. Тя е залегнала в правилника за дейността на общинския съвет. Предстои въпросът да се обсъди на следваща сесия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони