Тютюнджии плашат с блокада на границата и съвместни действия с гръцките протестиращи

Стотици тютюнджии от Неврокопския край са готови да протестират и блокират границата при ГКПП – Илинден – Ексохи заради нерешените им проблеми д изкупуването на тютюна, каза председателят на Сдружение „Басма” Иван Сабахлъков от град Хаджидимово. Те дори заплашват,че ще правят организирани блокади заедно с протестиращите гръцки фермери.

„Всички сме в стачна готовност. Ще покажем на правителството, че сме живи и можем да се борим за правата си. Първо обаче ни предстои среща със земеделския министър Десислава Танева в петък в 12,00 часа. Резултатите от разговора ще определят по-нататъшните ни действия”, разказа Сабахлъков.Проблемът бил,че повече от половината тютюнопроизводители в Неврокопския край нямат сключени договори с фирмите, които изкупуват реколтата им. И имало опасност над 400 тона тютюн да остане неизкупен.

Представители на фирмите са категорични, че няма да вземат и едно листо, за което нямат сключен договор. Тютюнджиите се оплакаха и от п оявили се измамници, гръцка фирма например взела тютюн от местни хора и обещала плащане, но после изчезнала.

Затова от министър Танева тютюнджиите ще искат да се направят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да гарантират – начало и край на изкупната кампания, минимална изкупна цена, срок на плащане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини