Eдна плевенчанка по стъпките на Руми Нейкова

След златните години на Румяна Нейкова родното гребане сякаш изживя криза, от която е на път да излезе. По примера на олимпийската ни шампионка от Пекин 2008 млади таланти все повече се захващат с този труден спорт, но и са амбицирани да покорят най-големите световни висоти.

Една от тях е плевенчанката Десислава Георгиева. След 6 години изнурителни тренировки едва през 2015-а тя печели първите си медали от големи първенства - сребро от европейското и бронз от световното за девойки. А на младежките олимпийски игри в Нанджин 2014 малко не й достига за отличието - пета.

„Когато спечелих първия си медал от европейското бях безкрайно щастлива, защото видях че целият ми труд вече дава резултат”, казва 18-годишната Десислава.
Тийнейджърката се състезава в най-българската, но и най-трудна дисциплина - скиф, в която Румяна Нейкова записа името си със златни букви и все още държи световния рекорд на 2000 метра - 7,07 мин.

През последната година именно олимпийската ни шампионка и нейният съпруг и треньор Свилен Нейков помагат в тренировките на Десислава.

„Изцяло се готвя по тяхна методика, те промениха и моята психика - разкрива скифьорката. - От Руми научих да не се притеснявам от състезания, а да греба сякаш е празник, на който трябва да покажа какво съм усвоила на тренировки. И смятам, че вече до голяма степен съм преодоляла предстартовата треска.”

С гребане тийнейджърката се захваща случайно. Преди това 6 години тренира триатлон (б.р. - включва три дисциплини - плуване, бягане и колоездене) и неизменно е шампионка на България. Близък приятел на семейството - Теодор Тонков, обаче вижда в момичето невероятни качества за гребкиня и горещо я съветва да опита.
Още първата тренировка е на вода - в езерото Кайлъка.

„Преди да седна в лодката, имах някакво усещане, че ще ми хареса - разкрива Десислава. - И наистина така и стана. Страхотно се почувствах. Изобщо нямах колебания да продължа с гребане. А страх от преобръщане нямах никакъв. Дори и да се случи, знаех, че отлично мога да плувам и ще се справя.”


Заради новата страст на момичето, както и колоездачните интереси на по-големия й брат Нако, 4 месеца по-късно семейството се премества да живее в Пловдив, където има по-големи възможности. Така тийнейджърката попада в един от най-големите гребни клубове у нас „Черпоков”, където тренира при Лъчезар Бойчев. Още на първото състезание 4 месеца по-късно - международна регата в Македония, Деси става първа.


„Страхотно се почувствах, макар че още не можех да осъзная какво се случва - признава Георгиева. - Но този успех ме стимулира да продължа с още по-големи сили да преследвам детската си мечта - да стана олимпийска шампионка.”

А съдбата я сблъсква с най-успешния тандем в родното, а и световно гребане - Свилен и Румяна Нейкови. Жадно за успехи, момичето „попива” всичко казано от тях. А от новия сезон вече ще се готви и в клуба на шампионката - „Академик”.

„Определено има качества да стане голям спортист, има „много хляб” в нея - казва Свилен Нейков, който сега е и президент на федерацията ни. - Отговорна е, дисциплинирана, има и генетични заложби. Сега всички тези качества трябва да развием на едно по-високо, професионално ниво.”

Заради спорта Деси далеч не е загърбила училището. Тя е ученичка в XII клас в хуманитарната гимназия в Пловдив, с изучаване на френски език. И тази година й предстои абитуриентски бал през май, който обаче ще пропусне. Точно тогава е олимпийската квалификация в Люцерн, където първите две лодки си осигуряват участие на игрите Рио 2016.

„Не страдам особено, за мен е по-важно да трупам опит - казва скифьорката. - А на тази регата ще отидат едни от най-силните състезателки в света, с които ми се ще да премеря сили.”

Самият Нейков също прогнозира, че ще е доста трудно Деси да се класира за Рио, тъй като поне 5 равностойни състезателки ще водят люта битка за заветните две визи. Но макар и да не отиде сега на игрите, националката вече изпробва успешно олимпийското трасе миналата година. Именно там тя спечели и бронзовия си медал от световното за девойки.

А за следващата олимпиада Токио 2020 плевенчанката вече ще е натрупала опит, техника и ще е калила здрава психика не само за участие, но и за спечелване на медал!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт