БФС подписва, „Левски“ - на съд в Лозана

„Левски“ депозира в БФС вчера документ за споразумение, по което случаят с новото класиране в „А“ група да бъде отнесен до Спортния арбитражен съд в Лозана. По неофициална информация футболните чиновници ще поставят необходимия подпис. Така няма пречка най-висшата инстанция в спорта да даде мнение по спорната тема. „Герена“ няма право да се обърне директно към Лозана по казуса.
„Левски“ беше с равни точки с лидера „Лудогорец“, но след изваждането на „Литекс“ от „А“ група изостана с 5 пункта заради отпадането на „оранжевите“ резултати от есента. БФС прие, че ловешкият отбор напуска терена в мач от първия полусезон. И затова се анулират двубоите на „Литекс“, а не се прилага правилото за служебни загуби през пролетта.
„Левски“ се позовава на следния текст в наредбата в чл. 24, ал. 11, т. а и б: „Когато футболен отбор напусне първенството или бъде изваден от състава на съответната група преди завършване на първия полусезон, резултатите от играните от него до този момент срещи се анулират. В „А“ и „Б“ група за завършване на първия полусезон се счита последният изигран кръг от календарната 2015 г. Преди или след започването на втория полусезон резултатите от играните от него до този момент срещи се запазват, а за следващите му срещи се присъжда служебен резултат от 3:0 в полза на отборите, с които е следвало да играе по програма.“
Скандалният мач „Левски“ - „Литекс“ беше на 12 декември, а последните шампионатни двубои за 2015 г. - на 13 декември. Първото решение за изваждане на „Литекс“ от елита стана факт на 16 декември - от Дисциплинарната комисия.
„Сините“ пледират, че по наредба полусезонът е приключил на 13-и и затова не бива да се прави ново класиране - изваждането на „Литекс“ е на 16-и. Така влиза в сила текстът „преди... започването на втория полусезон“.
„Предполагам, че решението ще излезе до края на април, не съм запознат точно - коментира изпълнителният директор на „сините“ Константин Баждеков. - Губим доста от новото класиране, но защо - не ние сме вадили отбора от терена...“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ