Разследват счетоводителка за липса на 40 000 лв болнични пари

Разследват счетоводителка на Диагностичния Консултатитев Център /ДКЦ/ на болницата във Велико Търново за липса на около 40 000 лв служебни пари. Проверката срещу Силвия Вълчева започнала след като злоупотребата била засечена при вътрешен одит преди година. Медиците незабавно алармирали прокуратурата за случая.

Разкритията били направени след като ръководство на ДКЦ решило да намали наполовина заплатите на директора и на счетоводителя. Вълчева обаче не се съгласила. Тогава и било връчено предизвестие за отстраняване от длъжност. На нейно място било наета външна счетоводна кантора, от която се съгласили да водят финансовите дела на ДКЦ.

Вълчева предала счетоводната документация, която пък била подложена на ревизия. При проверката излезли на яве драстични нарушения за последните 3 г. Установено било, че не са подавани декларации в НАП. Засечено било и несъответствие между паричните потоци между касовия апарат и осчетоводените пари.

От управата на ДКЦ поискали становище от софтуерната фирма, която поддържа касовия апарат. При съпоставка на данните, експертите се произнесли, че проблемът не е софтуерен, а устройството е в изправност.

Веднага след това болничните шефове алармирали Окръжната прокуратура. "Преписката в частта и за липсите е изпратена на Районна прокуратура по компетентност за длъжностно присвояване. Разследването за данъчните декларации пък се извършва под наблюдението на Окръжната прокуратура. Работата по случая продължава", заяви пред "Труд" говорителят на Окръжната прокуратура в старата столица Катерина Лещакова.

Коментари

Задължително поле