Кметът на Карлово: Хубав ден за България - съдът взе справедливо и разумно решение

"Днес е хубав ден за България, в който дойде една голяма и дългоочаквана новина, свързана с Куршум джамия, която остана на моите съграждани", така кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов коментира решението на Върховния касационен съд, който отхвърли жалбата на Главно мюфтийство на Чюсюлманското изповедание за стотици имоти и исторически сгради из цяла България.

"Това е справедливо и разумно решение на българския съд, в чиято безпристрастност и професионализъм аз никога не съм се съмнявал - от първия до последния ден на тези дела, тръгнали още през 2012 година. Претенциите на Главно мюфтийство бяха, са и ще бъдат безпочвени.

Куршум джамия принадлежи на историята на Карлово, а не на определена религиозна група. Опитът да бъде обсебена, да бъде присвоена не е нищо друго освен провокация срещу нашето национално единство. За щастие никой, нито в Карлово, нито другаде в страната, не се подаде на тази провокация. Благодаря на всички карловци, с които заедно защитихме нашата историческа памет. Благодаря на всички българи, които ни подкрепиха. Благодаря на колегата ми Петър Паунов, кмет на Кюстендил, с когото бяхме заедно, рамо до рамо, в тази борба. Благодаря на всички, които вярваха в нас и в нашата кауза. Защото нашата кауза е България!", декларира кметът на родния град на Апостола на свободата Васил Левски.

"Решението на Върховния касационен съд слага край на всички щения да бъдат откъснати безценни имоти и сгради в милата ни татковина под уж благородния повод, че това се прави в името на едно вероизповедание", допълни д-р Емил Кабаиванов, който е и зам.-председател на Националния съвет на СДС.

Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание не може да претендира за собствеността върху карловската Куршум джамия, старозагорската Ески джамия, кюстендилската "Фатих Мехмед" джамия и други исторически сгради из цяла България. Това произтича от определение на Върховния касационен съд (ВКС), който днес отхвърли жалбата на Главно мюфтийство срещу решения на низшестоящите инстанции, отказващи да признаят Мюсюлманското изповедание за правоприемник на мюсюлманските общности, функционирали в България до 1949 г.

Определението е по дело щ 2451/2015 г. на Второ отделение на Търговска колегия на ВКС и не подлежи на обжалване.

Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание води редица дела за собственост срещу много общини, като твърди, че е наследник на десетки имоти в центровете на големи български градове. В Карлово това е прочутата Куршум джамия, исторически паметник от османския период.

Делото за собствеността върху сградата и прилежащите и площи в момента се намира в Пловдивския апелативен съд, който е спрял производството до решаване на въпроса за правоприемството.

С днешния акт на ВКС Главно мюфтийство губи възможността си да продължава процеса и делото ще бъде прекратено, а Куршум джамия и други някогашни вакъфски имоти ще останат собственост на община Карлово. Същата ще е съдбата и на другите дела водени от Главно мюфтийство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини