6 млн. лева получават фермерите заради бедствия

Шест милиона лева ще получат фермерите като компенсация за унищожени от природни бедствия площи, съобщават от Фонд "Земеделие".С държавната помощ ще се компенсират 80% от щетите при плодове, зеленчуци, царевица и тютюн. Загубите от поразените зърнени култури ще бъдат обезщетени на 50 процента.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на измръзване, осланяване, наводнения, градушка или суша. Заявленията се подават в областните дирекции на Фонд "Земеделие".

Междувременно фондът реши да отпусне 3 млн. лева на земеделските стопани за борба с вредителите.

На производителите ще се предоставят 2 млн. лв., при кандидатстване за продуктите за растителна защита, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките и 1 млн. лв.за препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат през есента в периода на масов листопад. Подпомагането ще се извърши на два етапа - през пролетта - след преминаване на студовете до набъбване на пъпките и през есента - в периода на масов листопад.

Заявления за първия период ще се приемат от 8 февруари до 2 март 2015 г., включително. Документите за кандидатстване ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие" по постоянен адрес на физическите лица или едноличните търговци, или по адрес на управление за юридическите лица. От помощта могат да се възползват малки и средни предприятия, отглеждащи трайни овощни насаждения, ягоди и малини.

Коментари

Задължително поле