На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

Обезопасяват наклонената джамия „Фетих Мехмед“ в Кюстендил

Кметът на Кюстендил Петър Паунов (Дясна коалиция) назначи комисия, която ще огледа състоянието и ще набележи мерки по обезопасяването на джамията „Фетих Мехмед“ в центъра на града, съобщи той вчера.

Строеният през 16 век храм е в трагично състояние – основите са поддали, по корпуса има обрушвания, викалото е откъртено, високото 36-37 м минаре наклонено с 2-3 см в източна посока, произнесоха се експертите. От десетилетия джамията не е действаща и е паметник на културата. Кюстендилци, заедно с карловци водиха епична битка срещу претенциите на Мюсюлманското вероизповедание да си вземе имота.

След решението на ВСК в петък, с което над 1500 имота в България остават със сегашния им статут и не се дават на Мюфтийството, еуфорията в Кюстендил е пълна. „Това е победа за България!“, възкликна градоначалникът. Джамията е държавна собственост, а теренът е общински. Наложително е да бъде обезопасена, а ако се наложи, ще бъде демонтирана част от нея. Вече след обезопясаване и укрепване може и да се мисли за кандидатстването с проект и превръщането й в музей, допълни Паунов.

При първия мандат на кабинета «Борисов» при изнесено заседание на МС в Кюстендил за Деня на пролетта, тогавашният и сегашен министър на културата Вежди Рашидов обяви, че сме постигнали съгласие и споразумение с Турция те да ремонтират нашата църква „Св. Стефан“ в Истанбул, а българското правителство да осигури пари за цялостното укрепване и реставрация на джамията „Фетих Мехмед“. „Няма да има такова нещо“, отсече вчера кюстендилският кмет Паунов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.