Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Изтребители и военни командоси със зрелищна демонстрация в Граф Игнатиево (СНИМКИ)

Повреден колектор замърсява река Екренска

Скандални твърдения за “български злодейства” в сръбска обява за ученически литературен конкурс

Премиерът Борисов ще участва в лидерска среща по Процеса „Бърдо-Бриони“

Обезопасяват наклонената джамия „Фетих Мехмед“ в Кюстендил

Кметът на Кюстендил Петър Паунов (Дясна коалиция) назначи комисия, която ще огледа състоянието и ще набележи мерки по обезопасяването на джамията „Фетих Мехмед“ в центъра на града, съобщи той вчера.

Строеният през 16 век храм е в трагично състояние – основите са поддали, по корпуса има обрушвания, викалото е откъртено, високото 36-37 м минаре наклонено с 2-3 см в източна посока, произнесоха се експертите. От десетилетия джамията не е действаща и е паметник на културата. Кюстендилци, заедно с карловци водиха епична битка срещу претенциите на Мюсюлманското вероизповедание да си вземе имота.

След решението на ВСК в петък, с което над 1500 имота в България остават със сегашния им статут и не се дават на Мюфтийството, еуфорията в Кюстендил е пълна. „Това е победа за България!“, възкликна градоначалникът. Джамията е държавна собственост, а теренът е общински. Наложително е да бъде обезопасена, а ако се наложи, ще бъде демонтирана част от нея. Вече след обезопясаване и укрепване може и да се мисли за кандидатстването с проект и превръщането й в музей, допълни Паунов.

При първия мандат на кабинета «Борисов» при изнесено заседание на МС в Кюстендил за Деня на пролетта, тогавашният и сегашен министър на културата Вежди Рашидов обяви, че сме постигнали съгласие и споразумение с Турция те да ремонтират нашата църква “Св. Стефан” в Истанбул, а българското правителство да осигури пари за цялостното укрепване и реставрация на джамията “Фетих Мехмед”. “Няма да има такова нещо”, отсече вчера кюстендилският кмет Паунов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.