Общината в Сливен обучи 60 озеленители и 15 офис-секретари

Изготвят Национална карта на социалните услуги Според капацитетите, които се посочват в нея и по съответните целеви групи, ще зависи и какво финансиране ще получи всяка община

Зам.-министър Нанков: Ще има оставки за водната криза в Перник

Продадоха за 3,7 млн. евро сградата на посолството на Югославия в Бон

Тото от „Скандау“: Обичам сина си, но жена ми е на първо място

Земеделец връща 10 000 евро след укрити 6 животни

„Труд“ уличи Радан Кънев в лъжа за магистрала „Струма“

Почина знаков лидер на СДС – Бургас Венцислав Чамурджиев издъхнал в дома си в село Маринка

От ревност мъж плати 2 500 евро да взривят къщата на бившата му жена Полицията е задържала поръчителя и извършителя

Български орден беще продаден за 20 000 евро в Германия

Иззеха над 200 стоки, имитиращи известни марки от магазини в Пазарджик

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. от незаконни заменки

Отстраниха временно шефовете на трите болници до приключване на проверката за починалото дете

Съдят син, бил и тормозил родителите си

56-годишна жена е загинала при катастрофата на бул. „Европа“

БСП ще оправя безобразията на ГЕРБ в образованието

БСП ще подготви поправки в новия закон за предучилищното и училищното образование, с които да спре безобразията на ГЕРБ. Това заяви пред „Труд“ депутатът от образователната комисия Стоян Мирчев (БСП).

В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска оставката на просветния министър проф. Тодор Танев заради скандалите в сектора около новите учебни програми, а на „Позитано“ 20 смятат, че вината е в новия образователен закон, написан от ГЕРБ и прокаран с подкрепата на Реформаторския блок.

При приемането на нормативния акт през септември м.г. БСП критикуваше въвеждането на възможността за държавно финансиране на частните училища, както и новата структура на образованието, заради която според левицата има риск от закриване на селски училища. С новия закон диплома за средно образование ще се взема след седми клас, а гимназията се разделя на два етапа.

„Болестта е новият закон за образованието – в него е реалната вина, в него са заложени мини, за които ние предупреждавахме още миналата есен и които тепърва ще гърмят. Това, което направи образователното министерство в последните дни, са само сиптомите на болестта“, обясни Мирчев.

В момента юристите на БСП обсъждат и мотиви за евентуална подписка, с която да сезира Конституционния съд (КС) заради новия образователен закон на ГЕРБ. Единият може да е, че държавата бяга от конституционното си задължение да осигури образование. А другият – решение на КС, според което дългосрочните социални отношения трябва да се уреждат със законов акт, а не със стандарти, каквито трябва да се напишат, за да сработи новият образователен закон.

По-рано пред БНР Мирчев коментира и искането на оставката на проф. Танев като ход, с които премиерът Бойко Борисов се отпитва да отклони вниманието от скандалите в здравеопазването и критиките в доклада на ЕК за страната ни.

„БСП готви вот на недоверие в сферата на здравеопазването и това е опит за отпушване на напрежението чрез махането на друг министър и отклоняване на вниманието. Проблемите в образованието са много по-дълбоки“, каза Мирчев. Според него една от грешките на просветният министър е, че е бързал с промените в учебното съдържание и не е направил широко обществено обсъждане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.