БСП ще оправя безобразията на ГЕРБ в образованието

БСП ще подготви поправки в новия закон за предучилищното и училищното образование, с които да спре безобразията на ГЕРБ. Това заяви пред "Труд" депутатът от образователната комисия Стоян Мирчев (БСП).

В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска оставката на просветния министър проф. Тодор Танев заради скандалите в сектора около новите учебни програми, а на "Позитано" 20 смятат, че вината е в новия образователен закон, написан от ГЕРБ и прокаран с подкрепата на Реформаторския блок.

При приемането на нормативния акт през септември м.г. БСП критикуваше въвеждането на възможността за държавно финансиране на частните училища, както и новата структура на образованието, заради която според левицата има риск от закриване на селски училища. С новия закон диплома за средно образование ще се взема след седми клас, а гимназията се разделя на два етапа.

"Болестта е новият закон за образованието - в него е реалната вина, в него са заложени мини, за които ние предупреждавахме още миналата есен и които тепърва ще гърмят. Това, което направи образователното министерство в последните дни, са само сиптомите на болестта", обясни Мирчев.

В момента юристите на БСП обсъждат и мотиви за евентуална подписка, с която да сезира Конституционния съд (КС) заради новия образователен закон на ГЕРБ. Единият може да е, че държавата бяга от конституционното си задължение да осигури образование. А другият - решение на КС, според което дългосрочните социални отношения трябва да се уреждат със законов акт, а не със стандарти, каквито трябва да се напишат, за да сработи новият образователен закон.

По-рано пред БНР Мирчев коментира и искането на оставката на проф. Танев като ход, с които премиерът Бойко Борисов се отпитва да отклони вниманието от скандалите в здравеопазването и критиките в доклада на ЕК за страната ни.

"БСП готви вот на недоверие в сферата на здравеопазването и това е опит за отпушване на напрежението чрез махането на друг министър и отклоняване на вниманието. Проблемите в образованието са много по-дълбоки", каза Мирчев. Според него една от грешките на просветният министър е, че е бързал с промените в учебното съдържание и не е направил широко обществено обсъждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика