Протест в защита на учителката, обвинена, че е ударила с чин ученичка

Пожар горя в бежански център на гръцкия остров Самос

Двама души са в болница след катастрофа на подбалканския път София – Бургас

„Фолксваген“ отлага решението за изграждане на завод в Турция заради операцията в Сирия

Мъж стреля с газов пистолет срещу свой съсед в Бургас

Д-р Ангел Кунчев: В момента няма грип у нас, епидемията се очаква в края на януари

70 станаха жертвите на тайфуна „Хагибис“

19-годишен моторист загина край Симитли

Изтича срокът за отпускане на еднократна помощ за първолаци

Повдигнаха обвинения на убиеца на трима българи в Чикаго Стрелецът писал заплашителни бележки, сочещи, че планира насилие

7 звезди, които мразят ролите, направили ги известни На Кейт Уинслет й се гади от песента на "Титаник"

САЩ наложиха санкции на Турция заради операцията в Сирия

Слънчево време днес, температурите стигат до 28 градуса

МВР: 10 души са задържани преди мача България – Англия

Корояд унищожил 94 000 хектара иглолистни гори

2,5% – около 94 000 хектара от иглолистните гори в България са поразени от върхов корояд и съхнат. Това бе казано в прав текст на завършилия вчера в Кюстендил балкански форум по съхраняването на иглолистните дървесни видове с участието на над 100 експерти лесовъди и горски специалисти от България, Сърбия и Македония.

Край близкото с. Радловци на терен бяха показани „на живо“ пораженията от неудържимия вредител, който сигурно ще завладява още територии по родните гори, ако не му се противодейства със съвременни средства и с достатъчно сили и наличен състав.

8 700 декара изсъхнал бял бор, към 150 куб. метра, са отрязани в Кюстендилско и Пернишко, казаха от областната дирекция по горите. Една част от засадените преди 50-тина години борове вече са отрязани и са предоставени за обработване или за огрев.

Конкретна статистика по проблема със съхнещия бял бор няма – неофициално обаче горски специалисти казват, че над 20% от този вид в региона е изсъхнал, и той е жертва на корояда. Има и друго обяснение – този вид е засаждан повсеместно при социализма като противодействие на ерозията и вече е с изчерпан или отслабен потенциал.

Причина за изсъхването му са и засушаванията и високите температури последните години. Специалисти считат, че е направена грешка и като е засаждан на ниска надморска височина – той расте над 1000 м., но по поречието на Струма е засаждан и на 300-400 м.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.