Манолова: Три съдилища са отхвърлили такса „сградна инсталация”

Има решения на три съдилища, които отхвърлят правото на „Топлофикация” да събира тази такса „сградна инсталация” от хора, които са се отказали от парното. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по б ТВ.
Затова и сезирахме Върховния касационен съд за тази такса и очаквам той да се произнесе, че таксата е незаконна, допълни Манолова.
По думите й „Топлофикация” принуждава дори абонати, които живеят на последния етаж, не ползват парно и нямат тръби в жилището си да плащат такса „сградна инсталация”.
Хора, отказали се от парното, са принуден да плаща по 60 дори 80 лева такса „сградна инсталация”, допълни Манолова. По думите й приемната на омбудсмана и пълна с граждани, които се жалват от безчинствата на „Топлофикация”.

.Омбудсманът не се отказва от идеята за еднодневна винетка. В Закона за пътищата има възможност за еднодневна винетка, просто в наредбата, която приема Министерски съвет, няма възможност за такава, подчерта Мая Манолова.

Нейни изчисления сочат, че отпечатването на един винетен стикер струва 40 ст. Плюс разходите за разпространение цената на една еднодневна винетка би била 1,50 лв. Такава цена хората, които не ползват ежедневно автомобила си, могат да си я позволят.

Сега хората, които пътуват инцидентно, изобщо не биха си купили винетка, каза омбудсманът.
Тя напомни за по-добрата събираемост на осигуровки след въвеждането на еднодневните трудови договори.

Манолова посочи, че в бюджета за 2016 г. са предвидени 197 млн. лв. приходи от винетни стикери и 216 млн. лева за рехабилитация на пътища 216 млн. лева. Далеч сме от числата, които пътната агенция обявява, каза омбудсманът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес