​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Холандия и Австралия ще търсят отговорност от Русия за свалянето на полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г.

Кола с българска регистрация ударила умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел

Първите стъпки към радостта и успеха начертаха за абитуриентите в Лом

Арестуваваха турски рапър за “подстрекаване към употреба на наркотици”

Борисов след срещата с папа Франциск: Много внимателно са следели всичко, което става в София

ВТУ представи в Италия изложбата „България и Европа – познати и непознати“ Проявата е по повод на Българското председателство на Европейския съюз

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Образувано е дисциплинарно производство срещу полицая, заснет да иска подкуп

Иран иска от Европа икономически ангажименти като компенсация за изтеглянето на САЩ от ядрената сделка

Северна Корея “вързала тенекия” на американския екип по време на подготовката за срещата Ким-Тръмп

Организират сценарна работилница “От Идеята до Филма“ на остров Света Анастасия

Полицията издирва 13-годишна, изчезнала от училище в Монтана

ПСС предупреждава: В следобедните часове има риск от гръмотевични бури и валежи

Бойко Борисов покани папа Франциск на посещение в България (ВИДЕО, СНИМКИ)

Пиян заплашвал деца и възрастни с нож, оказал съпротива на полицаи

Огнян Донев на съд по съкратената процедура

Собственикът на „Софарма“ Огнян Донев ще бъде съден по съкратената процедура. Той избра процесът срещу него в Софийския градски съд да се гледа, без да бъдат разпитвани всички свидетели от разследването.

Донев отговаря, че е укрил 62 779 725 лв. данъци. От обвинителния акт, който прокурор Димитър Петров чете близо два часа вчера, се разбра, че престъплението било извършено през 2007 г. Тогава като изпълнителен директор на „Елфарма“ АД Донев не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в размер на 418 531 500 лв. Увеличението било от 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар.

На подсъдимата скамейка с Донев е и Борис Борисов – финансов шеф в „Софарма“. Той е обвинен, че като директор на „Телсо“ АД не платил близо 7,5 млн. лв. данъци след две сделки с акции със „Софарма“. Не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството от 74 831 051 лв.

Делото срещу двамата вчера започна с искане на прокуратурата за отвод на съдия Даниела Борисова. Причината – била предубедена, понеже върнала обвинителния акт за поправка на прокуратурата, след като три месеца престоял на бюрото й.

Защитата възрази и обвини прокурорите, че си търсят „удобен съдия“.
„Съдът е този, който трябва да следи за спазването на закона, за правата на подсъдимия, на прокуратурата и на пострадалото лице, и това не може да е основание за отвод“, изтъкна съдия Борисова и отказа да се оттегли.

По-късно пред репортерите прокурор Петров заяви: „Има предпоставки, поради които съм на мнение, че има някаква предубеденост. Невинаги искаме отвод на съдии, които са прекратявали дела. Само когато има основание. Мотивите и действията на съда в случая бяха основание.“

В крайна сметка ход на делото бе даден.

Оказа се, че сметка на Донев и съпроцесника му търси финансовият министър. Чрез двама юрисконсулти той депозира граждански иск от близо 71 млн. лв.
Въпреки че в съда вчера се явиха петима свидетели, до разпита им не се стигна след отказа на подсъдимите да ги изслушват. Те настояха показанията им пред разследващите да бъдат приобщени по делото. Поискаха да бъдат разпитани само вещите лица и един свидетел.

„Факт е и съм много доволен, че сме създали бизнес, който независимо от 4-годишното малтретиране (разследване – б.а.) не доведе до съществени резултати. Успяхме да запазим всичките 10 000 работни места, без да съкратим нито един наш служител“, коментира пред камерите Донев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.