Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Огнян Донев на съд по съкратената процедура

Собственикът на „Софарма“ Огнян Донев ще бъде съден по съкратената процедура. Той избра процесът срещу него в Софийския градски съд да се гледа, без да бъдат разпитвани всички свидетели от разследването.

Донев отговаря, че е укрил 62 779 725 лв. данъци. От обвинителния акт, който прокурор Димитър Петров чете близо два часа вчера, се разбра, че престъплението било извършено през 2007 г. Тогава като изпълнителен директор на „Елфарма“ АД Донев не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в размер на 418 531 500 лв. Увеличението било от 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар.

На подсъдимата скамейка с Донев е и Борис Борисов – финансов шеф в „Софарма“. Той е обвинен, че като директор на „Телсо“ АД не платил близо 7,5 млн. лв. данъци след две сделки с акции със „Софарма“. Не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството от 74 831 051 лв.

Делото срещу двамата вчера започна с искане на прокуратурата за отвод на съдия Даниела Борисова. Причината – била предубедена, понеже върнала обвинителния акт за поправка на прокуратурата, след като три месеца престоял на бюрото й.

Защитата възрази и обвини прокурорите, че си търсят „удобен съдия“.
„Съдът е този, който трябва да следи за спазването на закона, за правата на подсъдимия, на прокуратурата и на пострадалото лице, и това не може да е основание за отвод“, изтъкна съдия Борисова и отказа да се оттегли.

По-късно пред репортерите прокурор Петров заяви: „Има предпоставки, поради които съм на мнение, че има някаква предубеденост. Невинаги искаме отвод на съдии, които са прекратявали дела. Само когато има основание. Мотивите и действията на съда в случая бяха основание.“

В крайна сметка ход на делото бе даден.

Оказа се, че сметка на Донев и съпроцесника му търси финансовият министър. Чрез двама юрисконсулти той депозира граждански иск от близо 71 млн. лв.
Въпреки че в съда вчера се явиха петима свидетели, до разпита им не се стигна след отказа на подсъдимите да ги изслушват. Те настояха показанията им пред разследващите да бъдат приобщени по делото. Поискаха да бъдат разпитани само вещите лица и един свидетел.

„Факт е и съм много доволен, че сме създали бизнес, който независимо от 4-годишното малтретиране (разследване – б.а.) не доведе до съществени резултати. Успяхме да запазим всичките 10 000 работни места, без да съкратим нито един наш служител“, коментира пред камерите Донев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.