Огнян Донев на съд по съкратената процедура

Собственикът на „Софарма“ Огнян Донев ще бъде съден по съкратената процедура. Той избра процесът срещу него в Софийския градски съд да се гледа, без да бъдат разпитвани всички свидетели от разследването.

Донев отговаря, че е укрил 62 779 725 лв. данъци. От обвинителния акт, който прокурор Димитър Петров чете близо два часа вчера, се разбра, че престъплението било извършено през 2007 г. Тогава като изпълнителен директор на „Елфарма“ АД Донев не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в размер на 418 531 500 лв. Увеличението било от 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар.

На подсъдимата скамейка с Донев е и Борис Борисов - финансов шеф в „Софарма“. Той е обвинен, че като директор на „Телсо“ АД не платил близо 7,5 млн. лв. данъци след две сделки с акции със „Софарма“. Не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството от 74 831 051 лв.

Делото срещу двамата вчера започна с искане на прокуратурата за отвод на съдия Даниела Борисова. Причината - била предубедена, понеже върнала обвинителния акт за поправка на прокуратурата, след като три месеца престоял на бюрото й.

Защитата възрази и обвини прокурорите, че си търсят „удобен съдия“.
„Съдът е този, който трябва да следи за спазването на закона, за правата на подсъдимия, на прокуратурата и на пострадалото лице, и това не може да е основание за отвод“, изтъкна съдия Борисова и отказа да се оттегли.

По-късно пред репортерите прокурор Петров заяви: „Има предпоставки, поради които съм на мнение, че има някаква предубеденост. Невинаги искаме отвод на съдии, които са прекратявали дела. Само когато има основание. Мотивите и действията на съда в случая бяха основание.“

В крайна сметка ход на делото бе даден.

Оказа се, че сметка на Донев и съпроцесника му търси финансовият министър. Чрез двама юрисконсулти той депозира граждански иск от близо 71 млн. лв.
Въпреки че в съда вчера се явиха петима свидетели, до разпита им не се стигна след отказа на подсъдимите да ги изслушват. Те настояха показанията им пред разследващите да бъдат приобщени по делото. Поискаха да бъдат разпитани само вещите лица и един свидетел.

„Факт е и съм много доволен, че сме създали бизнес, който независимо от 4-годишното малтретиране (разследване - б.а.) не доведе до съществени резултати. Успяхме да запазим всичките 10 000 работни места, без да съкратим нито един наш служител“, коментира пред камерите Донев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини