4 месеца забавен планът за “Пирин”

С четири месеца забявяне ведомството на Ивелина Василева е дало предписания по план за управление на “Пирин”.

“Това е обичайна процедура и всички планове за управление, преди да отидат на Висш екологичен експертен съвет, се четат от експерти в МОСВ. След това се дават указания на изпълнителите, които те отразяват преди още съветът да се е състоял”.

Това обясни пред “Труд” управителят на “Пролес Инженеринг” инж. Антоний Стефанов - фирмата, изработила плана. До момента плановете на няколко парка, сред които “Българка”, “Централен Балкан”, “Беласица” и “Странджа”, са върнати за преработка от Висшия екологичен експертен съвет.

“Тези указания за парк “Пирин” трябваше да бъдат дадени до 24 септември миналата година, а не в средата на януари”, потвърди пред “Труд” и Филип Цанов, председател на Национално гражданско сдружение “Природа за хората”. “Труд” потърси коментар по казуса от ековедомството, но до редакционното приключване на броя не бяха получени отговори.

Сред исканите от ведомството на Ивелина Василева корекции на плана е премахването на туристическата зона в парка, с изключение на зоната на Банско, обясниха експертите. Инж. Стефанов заяви пред “Труд”, че в разширените територии на туристическата зона по новия план няма да се прокарват нови ски писти, а само ще се развива туризъм. Това не е забранено от ЮНЕСКО.

“МОСВ иска да затвори планината за хората. Министерството иска само 0,8% от територията на целия парк да остане за спорт, а всичко друго да бъде консервирано”, добави Цанов. По думите му другото искане на ековедомството е отпадането на изпълнението на програми на ЮНЕСКО в парка.

“Изключително безотговорно е това, че МОСВ не се е съобразило с нито едно от исканията на местните общности, които по времето на всички 8 обсъждания категорично поискаха нови зони, в които да се развива зимен туризъм. Местните хора по никакъв начин няма да се съгласят с факта и да допуснат МОСВ да се съобразява със становищата на зелени НПО-та, а да игнорира тяхното. Ако се приеме планът във вида, в който иска МОСВ, това ще доведе до огромно напрежение сред хората и до протести в цяла Югозападна България”, каза Цанов.

Във връзка със спекулативни публикации, че от сдружение “Природа за хората” са искали да се преразгледа защитеният статут на Националния парк като част от световното богатство на ЮНЕСКО, “Труд” публикува писмото, което е изпратено до екоминистерството от сдружението и опровергава това твърдение.

“В рамките на тази процедура единственото, което сме изпратили до МОСВ, е това писмо. Подобни твърдения са целенасочена манипулация. Единственото, което сме искали, е да се забрани изграждането на нова леглова база на територията на целия парк, включително и в туристическата и ски зоната на Банско”, каза Филип Цанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини