Спряха сделка на араби и българи с амфетамини (обзор)

Спецпрокурори и агенти на ГДБОП и ДАНС заловиха софийска наркобанда, докато продава синтетична дрога на трима араби. Това съобщиха вчера зам. главният прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Георги Костов и зам.-шефът на контраразузнаването Олег Петров и показаха чувалите със 108 кг амфетамин на хапчета, охранявани от трима маскирани спецполицаи от отряд „Кобра”. Сарафов използва случая, за да напомни, че представеният в сряда евродоклад е дал положителна оценка на спецпрокуратурата и спецсъда в частта за организираната престъпност.

Групата от шестима нашенски мафиоти била следена от половин година. Ударът по нея бил нанесен в четвъртък следобед в Пловдив. Там били заловени и купувачите - двама йорданци и сириец. Чужденците имали статут за временно и постоянно пребиване у нас от години - не били пристигнали тук с бежанската вълна.
Сделката била за 50 кг от хапчетата, които трябвало да заминат за чужбина. Специално за нея продавачите опаковали таблетките в оранжеви пликчета с надписи „Произведено в Германия”. Последвали обиски на 30 адреса в Пловдив, София и околните села. В стопанска постройка в с. Петърч антимафиотите открили склад, в който имало още 58 кг от същата дрога.

Претърсванията са продължавали и през целия ден вчера, тъй като криминалистите се надявали в покрайнините на София да открит лабораторията, където е произведен амфетаминът.

Според зам. главния прокурор Сарафов много е вероятно част от дрогата да е била произведена за вътрешния пазар - за продажба на дребно по училища и дискотеки.

Заловиха и търговец на оръжие

При друга съвместна акция е заловен и 24-годишният Сарай Реджеб Нури с цял боен арсенал. Младежът бил от Кърджали, но живеел във Варна. На 27 януари дошъл в София с колата си да продава автомат. Последвали обиски, при които бил открит друг "Калашников", 6 пушки 17 пистолета със заличени номера, 522 патрона и др. На разпитите Нури твърдял, че е колекционер. По оръжията се търси ДНК и се проверява дали не са гърмели при поръчкови убийства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право