Бойко Борисов: Няма такава задлъжнялост в историята, каквато има днес в световен мащаб (ВИДЕО)

БСП предложи временна комисия да коригира Изборния кодекс (обзор)

15 години решетки за работодател, пребил до смърт пастир Осъденият твърди, че коч е стъпкал жертвата

Презастрояването – първа тема на кмета

Съдът насрочи срещу избора на кмет на Горна Оряховица за 15 ноември Процесът ще е по жалба на БСП

Кметът на Шумен посрещна българина от „Х Фактор – Финландия“

Вицепрезидентът: За да имат децата бъдеще, трябва да живеят в мир

Катастрофа между тир и кола задръсти Околовръстния път на София

Влак помля кола заради пиян кантонер (обзор) Знаел, че машината идва и не пуснал бариерата

Оперираха Джими Картър

Съдът остави в ареста обвинения в убийството на 45-годишен мъж в Кюстендил

Стига гавра с Цар Футбол

Оставиха в ареста жената, обвинена в убийство на възрастен мъж в село Мламолово

Тръмп забрани изявления за инцидента с арестуваните от Русия украински моряци в Керченския проток

Вдигат учителските заплати със 17% през 2020 г.

Разкриват се едва 30% от престъпленията у нас, 119 хил. са регистрирани само за 2015-та

Само регистрираните престъпления в България през 2015 г. са 119 хил., като броят на извършените е много по-голям. Това заяви бившият главен секретар на МВР Николай Радулов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Според статистиката поне 30% се разкриват, но моето мнение е, че техният процент е дори 50“, допълни той. Според него и според зам.-председателят на Българската психиатрична асоциация д-р Емил Грашнов през последните години има тенденция да нарастват видимите престъпления у нас.

Чести са случаите на кражба и палежи на автомобили. „От лятото на 2011 г. всяка нощ имаме по няколко палежа на автомобили и тези случаи не се разкриват“, поясни Радулов. Проявата на агресия е част от човешката природа, припомни психологът и добави, че за да се ограничат тези прояви възпитанието трябва да започне още в семейството и училището, в най-ранна възраст. В противен случаи този насилнически модел на поведение ще се предава и на следващите поколения.

Купуването и използването на оръжия за самозащита трябва да бъде уредено с нормативни актове, коментира д-р Грашнов. Той настоя, че лицата, които притежават боксове, палки или други подобни оръжия трябва да бъдат санкционирани от закона. В момента продажбата на тези артикули е свободна.

„Престъпленията у нас ще спрат, когато има възмездие – заловен и наказан извършител“, категоричен беше Радулов. По думите му престъпления като вчерашното в Надежда са от „харесваните убийства, харесвани от статистиката, защото са разкрити“. Според д-р Грашнов в България няма единна база данни на лицата с психични разстройства, което значително би улеснило предотвратяването на случаите на внезапна агресия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.