Нов проект за МВР: 12 заплати вместо 20 при напускане и орязване на отпуската с 5 дни

Вътрешният министър Румяна Бъчварова представи новата концепция за реформи в МВР, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Сред проемните, които се предвиждат, са при напускане на системата новоназначените служители да получават 12 заплати вместо 20, както и годишният отпуск на униформените да бъде орязан с 5 дни – от 30 на 25.

Освен това проектът ще лиши преподавателския състав на Академията на МВР от статут на държавни служители и на служители по Закона за МВР, съобщава „Дарик“. Същото ще важи и за служителите на Медицинския институт на МВР. По този начин работещите в двете подразделения ще бъдат лишени от досегашните си компенсации.

Срещата в силовото ведомство днес е била между министър Бъчварова и представителите на шестте синдикални организации на МВР - Национален синдикат на гражданската администрация в МВР, Национален полицейски синдикат, Сдружение „Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, Синдикална федерация на служителите в МВР, Сдружение „Синдикат на служителите в МВР” и Сдружение Синдикален алианс „Сигурност”. Те обаче не приемат предложенията за орязване на социалния пакет. Това е трети опит за обсъждане на реформа в системата МВР от месец ноември насам, когато в страната избухнаха масови полицейски протести. Проектът за изменение и допълнение на Закона за МВР ще бъде официално публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството в понеделник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини