Сотир Цацаров: Не съм главен прокурор да мълча, когато Радан Кънев си плакне устатата

„Цялото говорене на ДСБ е директно насочено срещу българската прокуратура. Защото на някой задкулисен техен ментор му е много важно да има противник. Аз не съм главен прокурор, за да мълча, когато Радан Кънев си плакне устата с това.“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацров в интервю по Нова телевизия.

Когато КТБ беше във възход, силната вражда между собственика на „Капитал“ и Цветан Василев беше ясна. Накрая обаче прокуратурата се оказа виновна. Стига сме обръщали внимание на Прокопиеви повече отколкото на Радан Кънев.
Имаше голяма разлика в говоренето на бившия правосъден министър Христо Иванов в зависимост от мястото, където говореше. "На тази маса сме говорили като колеги - прагматично. На парламентарната трибуна разговорите са различни. Бил съм свидетел - има разлика и в поведението му в премиерския кабинет", коментира главният прокурор.

Според него трябва да бъде свалена митичната сила на прокуратурата. Силата е в съда. Всяко действие на прокуратурата подлежи на санкция от съда, обясни Цацаров.
Той се обяви категорично, че е против ВСС да подава оставка. Няма саморазпускане на такъв орган – това е юридически невъзможно, допълни той.
Експертиза показа, че има намеса в записаните разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.
Записите са манипулация, която се ползва за да дестабилизира ситуацията. „Пуснаха ми записа на Ченалова с врачката. И това ли трябва да разследваме?“, риторично попита главният прокурор.

„Тези записи не са СРС. Какво да разследвам?", попита Цацаров. И продължи: "Сценарият е ясен. Защо е толкова словоохотлива тази дама по време на разговорите (б.р. Румяна Ченалова) - тя казва само "не знам", "не помня"
„Тази професия не е за страхливи хора. В тази сграда не работят страхливи хора, говоря и за съдии, и за прокурори.“, подчерта Сотир Цацаров.
Натиск е нещо, което може да те уплаши или принуди. Затова изпратеният есемест от Борисов до шефа на ВКС Лозан Панов не е натиск. Това е показване на личната кореспонденция. Това е измислен проблем, категоричен бе Цацаров.
Според него екстрадиционното производство срещу Цветан Василев се бави необосновано дълго.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика