Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Плевнелиев иска Европа без вътрешни граници въпреки мигрантите

Президентът Росен Плевнелиев призова европейските си колеги да не отстъпват от визията, заложена в основата на ЕС, за Европа без вътрешни граници, в интервю за вестник „Corriere della sera“, съобщиха от пресслужбата на президента.
Той посочва, че Шенгенското пространство реализира мечтата на всички европейци да пътуват свободно и без бариери в цяла Европа. Когато времената са трудни, а днес са такива, е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш накъде си тръгнал, допълва Плевнелиев.

Държавният глава посочва, че ЕС е създаден не от „националното късогледство“, а в името на запазването на мира. „Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран – когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна“, добавя президентът.
Росен Плевнелиев посочва, че след влизането си в ЕС България е „стъпила на правилния коловоз“ и регистрира прогрес. Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес, заявява държавният глава. Президентът отбелязва, че в региона се наблюдава нестабилност – като тази в Република Македония, промяната на геостратегическия баланс в Черноморския регион, напрежението в отношенията между Русия и Турция, вълни от имигранти. „България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа“, заявява Росен Плевнелиев.

На въпрос за това как се справя България с бежанския натиск президентът заявява, че няма противоречие между спазването на човешките права и опазването на външните граници на ЕС. От 31 000 души, които са регистрирани през 2015 г. и с които е проведено интервю, около 12 000 бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. На икономическите имигранти не може да се предостави статут на бежанци, казва още Росен Плевнелиев пред авторитетното издание.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете