Млади архитекти проектират атракциони по света Увеселителните парковете са комбинация от спорт, забавление и здравословна доза адреналин

Прокурор Николай Цветков: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Плевнелиев иска Европа без вътрешни граници въпреки мигрантите

Президентът Росен Плевнелиев призова европейските си колеги да не отстъпват от визията, заложена в основата на ЕС, за Европа без вътрешни граници, в интервю за вестник „Corriere della sera“, съобщиха от пресслужбата на президента.
Той посочва, че Шенгенското пространство реализира мечтата на всички европейци да пътуват свободно и без бариери в цяла Европа. Когато времената са трудни, а днес са такива, е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш накъде си тръгнал, допълва Плевнелиев.

Държавният глава посочва, че ЕС е създаден не от „националното късогледство“, а в името на запазването на мира. „Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран – когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна“, добавя президентът.
Росен Плевнелиев посочва, че след влизането си в ЕС България е „стъпила на правилния коловоз“ и регистрира прогрес. Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес, заявява държавният глава. Президентът отбелязва, че в региона се наблюдава нестабилност – като тази в Република Македония, промяната на геостратегическия баланс в Черноморския регион, напрежението в отношенията между Русия и Турция, вълни от имигранти. „България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа“, заявява Росен Плевнелиев.

На въпрос за това как се справя България с бежанския натиск президентът заявява, че няма противоречие между спазването на човешките права и опазването на външните граници на ЕС. От 31 000 души, които са регистрирани през 2015 г. и с които е проведено интервю, около 12 000 бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. На икономическите имигранти не може да се предостави статут на бежанци, казва още Росен Плевнелиев пред авторитетното издание.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.