Водоемите в Търновско под строго наблюдение

Водоемите във Великотърновска област от два дни са под страго наблюдение заради бързото снеготопене.Отокът на реките в региона е завишен. Това съобщиха от Водно бюро – Велико Търново към „Басейнова дирекция Дунавски район“.

През последните дни се отчита повишение на нивата на р. Голяма река в Стражица, на Джулюнската река и на р. Янтра. В района на Велико Търново отокът на Янтра е 60 куб. м./с., а според експертите, стойностите не са критични.

По разпореждане на кмета на Велико Търново Даниел Панов нивата на реките и състоянието на язовирите са под денонощно наблюдение. Малките язовири в общината все още са покрити с лед, който изтънява, но няма опасност да прелеят. Хидрометричната станция при село Каранци отчита оток от 260 куб. м./сек. При Каранци се събират всички притоци на р. Янтра от няколко области, на язовир Ястребино, на реките и деретата от Севлиевския, Тревненския и Котленския Балкан и района на Хаинбоаз.

„Капацитетът на дигите при Каранци обаче е 1900 куб м. /с. и сегашните стойности на отичането н водите не с опасни. Въпреки снеготопенето и пълноводието на реките, двата големи язовира в областта в момента не се източват, тъй като имат свободни обеми”, обясниха от абластната управа във Велико Търново.

Язовир „ Йовковци“ , който захранва с питейна вода голяма част от региона разполага с 8 млн. куб метра свободен обем, а яз. „Ал.Стамболийски“- с почти 30 млн. куб. м. свободен обем. „Малките язовири по общините са препълнени и следва да се наблюдват, тъй като не е отминала опасността ледовете да се начупят и да задръстят преливниците и да се вдигне водната вълна”, предупреждават експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини