Нашенец спечели Малка Винария от Англия

Мини Винария събра видни домашни производители на пелин и вино от шуменското село Осмар за 17-ти път.

Фестът, който по традиция предхожда пловдивската надпревара между винзаводите, излъчи най-добрите, благодарение на авторитетно жури от трима дегустатори. То трябваше да избира сред домашните елексири на 27 участници с изби в селото, известно като столица на пелина.

За баш винар, производител на бял пелин, беше отличен Ивайло Пенчев /30г./, който живее и работи в Англия. Младият мъж си дошъл тази есен специално, за да оберат асмата с баба си Николинка/81г./, а после заедно направили наложен пелин с 20 билки. Ивайло действал по нейни наставления, защото пенсионерката е спечелила 10 награди от престижния селски фест. Миналата година й връчиха извънреден приз за майсторство. Сега решила да не участва, за да не засенчва внука си. Гордо взе отличието му и обяви, че е спокойна за домашната им изба.

Приза за червен пелин отиде при Митко Димитров, военният Драгомир Балтов беше отличен за домашното си червено вино, а Станчо Велчев след дузина участия спечели грамота за бял елексир. Тази година в мини винарията се включи и 6-годишният Младен Попов с безалкохолна гроздова напитка. Кандидат първолакът веднага беше провъзгласен за бъдещ винар. С толкова млади участници е сигурно, че празникът в плодородния район няма да се затрие, коментираха на огромната общоселска трапеза осмаряни. Голямата веселба беше финализирана с кръшни хора, водени от кмета Христо Колев, който е професионален тнацьор.

Коментари

Задължително поле