Вносните цигари започнаха да поскъпват

Няколко седмици след като най-големият производител на цигари у нас - „Булгартабак“, започна да увеличава цените на цигарите, западните марки също поскъпнаха.

В регистъра на тютюневите изделия към Министерството на финансите вече е вписана нова цена на луксозната марка „Парламен“, която поскъпва от 6 лв. на 6,50 лв. за кутия. Повишават се също цените на „Мор“ и „Бенсън енд Хъджис“ на 6,20 лева. Досега „Мор“ струваше 5,60 лева.

По-скъпо ще се продават цигарите L&M - 4,70 лева, вместо 4,50 лева. Увеличение има и при LD и „Уинстън“ . Цената на дългите разновидности „Уинстън“ вече ще бъде 4,80 лева, а малките опаковки по 10 броя ще се продават срещу 2,50 лева.

Без промяна засега остават цените на най-продаваните чужди марки - гръцката „Карелия“ и международната „Марлборо“.

Цигарите на стари цени ще се продават до изчерпване на количествата в търговската мрежа. Поскъпването е заради влизането в сила на нови, по-високи ставки на акцизите от 1 януари. Очаква се те да доведат до по-голямо увеличение при скъпите вносни марки.

Като мотив от Министерството на финансите изтъкнаха, че по този начин защитават местните производители. Увеличението на акцизните ставки ще продължи до 2018 г., докато се достигнат минималните прагове в Европейския съюз. Общо се очаква цените на цигарите да скочат с между 30 и 50% в този период.

От април всички компании ще трябва да започнат да произвеждат тютюневи изделия в нови кутии заради променени европейски изисквания. Върху опаковките ще има не само стряскащи надписи, но и снимки на различни заболявания, които ще заемат до 65% от кутиите.

Коментари

Задължително поле