Шефът на метрото: Изсечените кестени ще бъдат възстановени

Изсечените кестени по софийския булевард „Патриарх Евтимий" ще бъдат възстановени след построяването на метростанцията. Това увери изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев, пред бТВ.

Засега са премахнати под 10 дървета, разрешението е за 18.

Премахването на кестените заради строителството на третата метролиния е започнало около 13,30 ч. в събота, разказа журналистът и радиоводещ Васил Върбанов. "Изненадахме се много, не сме против прогреса, но това дойде изненадващо. По-разумно е тези дървета да бъдат преместени", посочи той.

„За да се ситуира станция тук, едно от условията беше да се оптимизира максимално засягането на дървета. Проектът беше преработен три пъти и броят на засегнатите дървета се намали около 2,5 пъти. По-нататъшна оптимизация ще наруши транспортната функция и сигурността на самото метро“, каза инж. Братоев.

Той добави, че преди изсичането е имало консултации с експерти и според тях вероятността тези възрастни дървета да бъдат запазени е малка. Въпреки това днес предстои ново обсъждане. „Ще направим опит дори да спасим малка част от тези, които подлежат на премахване“.

Братоев увери, че през април 2017 г. всички премахнати дървета ще бъдат възстановени на същите места.

Освен това предписанието в разрешението за премахване е тройно компенсаторно залесяване – три пъти повече дървета ще бъдат залесени другаде, където посочи общината, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини