КТ „Подкрепа“: В едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден

Монтират 30 камери в бургаския квартал „Победа“

Разширяват офисите за удобство на служителите Правят стаи за отдих и зали за игри

Теди Бургазлиева с меден месец 2 години след сватбата

Борисов: Предложението първият ден от болничните да се плаща от работници няма да бъде внесено в НС

Андреа се зае да влезе във форма

Откриха труп на мъж, застрелян в гръдния кош

От 100 до 10 хил. евро глоба за пушене в Гърция

Велико Търново е домакин на национална среща на общинските експертите по социални дейности и здравеопазване Над 150 ще са участниците във форума

Водка с кисели краставички вреди на стомаха

Административният съд потвърди избора на общински съветници в Горна Оряховица

Туристи оцелели след нападение на вълци в Стара Планина

Най-скъпият сериен SUV Cullinan е първият 4х4 автомобил на Rolls-Royce

Вечните книги на България градят безценна поредица Фондация “Българско слово” представя утре първите си 3 колекционерски издания

Лекарка дари инхалатор и мебели на Дом за деца в Дебелец Оборудването е на стойност 829 лева

Бизнесът в Албания и Македония е по-свободен от нашия

България отстъпи пет места в класацията за икономическа свобода, изготвена от фондация „Херитидж“ и в.“Уолстрийт джърнъл“.

През 2015 г. България е прекъснала тенденцията от 2012 г. насам да подобрява икономическата свобода и от 55-о място слиза на 60-о през 2015 г. сред 186 държави.

Страната ни заема 28-о място в Европа и европейските републики от бившия СССР. Това ни поставя в категорията на „умерено свободните“.

Сред авторите на класацията положителните промени у нас са по-доброто управление на публичните финанси и ефективността на регулаторите. Тревога обаче будят все още корупцията и защитата на имуществените права.

Шест държави от ЕС са с по-слаб резултат: Румъния, Португалия, Франция, Италия, Словения Хърватия. Но има и държави извън Европейското икономическо пространство, които са икономически по-свободни от България – Албания и Македония.

„Политическата нестабилност спъва икономическите реформи и усилията за намаляване на корупцията в публичния сектор“ пише в частта за България.

„Започването на бизнес сега изисква по-малко време, премахнати са изискванията за минимален капитал. Регулациите на трудовия пазар са относително гъвкави, но разходите извън заплащането на служителите могат да бъдат тежки. През 2015 г. правителството започна да намалява субсидиите за губещия енергиен сектор, в който държавата е основен собственик, като премахна тарифите за нови проекти за възобновяема енергия и реформира енергийния регулатор“, пише още в доклада.

Най-свободни икономически са Швейцария, Ирландия и Естония, показва още класацията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.