Бизнесът в Албания и Македония е по-свободен от нашия

България отстъпи пет места в класацията за икономическа свобода, изготвена от фондация "Херитидж" и в."Уолстрийт джърнъл".

През 2015 г. България е прекъснала тенденцията от 2012 г. насам да подобрява икономическата свобода и от 55-о място слиза на 60-о през 2015 г. сред 186 държави.

Страната ни заема 28-о място в Европа и европейските републики от бившия СССР. Това ни поставя в категорията на "умерено свободните".

Сред авторите на класацията положителните промени у нас са по-доброто управление на публичните финанси и ефективността на регулаторите. Тревога обаче будят все още корупцията и защитата на имуществените права.

Шест държави от ЕС са с по-слаб резултат: Румъния, Португалия, Франция, Италия, Словения Хърватия. Но има и държави извън Европейското икономическо пространство, които са икономически по-свободни от България - Албания и Македония.

"Политическата нестабилност спъва икономическите реформи и усилията за намаляване на корупцията в публичния сектор" пише в частта за България.

"Започването на бизнес сега изисква по-малко време, премахнати са изискванията за минимален капитал. Регулациите на трудовия пазар са относително гъвкави, но разходите извън заплащането на служителите могат да бъдат тежки. През 2015 г. правителството започна да намалява субсидиите за губещия енергиен сектор, в който държавата е основен собственик, като премахна тарифите за нови проекти за възобновяема енергия и реформира енергийния регулатор", пише още в доклада.

Най-свободни икономически са Швейцария, Ирландия и Естония, показва още класацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес