Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Телефонни измамници се правят на ел. техници

Телефонните измамници вече лъжат, че са техници от електроразпределителните дружества, за да прибират пари. За това алармираха читатели на „Труд”.

Апашите звънят на случайно избрани домашни телефони. „Здравейте, обажда се електротехникът Колев”, представя се мошеникът пред жертвите си. После обяснява, че трябва да му се даде името, на което се води електромерът, за да бъде извършена проверка. Иначе токът ще бъде изключен. За да се избегне това, трябва да се плати на ръка на „техник”, който ще дойде на място. Другият трик на измамниците е да лъжат, че вече сметките за ток ще се плащат на ръка на адресите на клиентите. При третата схема апашите се представят по телефона, че са от „енергото” и обясняват, че близък човек на взетия на мушка е пострадал при токов удар и трябват пари за операция.

От електроразпределителните дружества казаха, че от два-три месеца има регистрирани такива случаи. И предупредиха, че техните служители са облечени в работно облекло, на което има отпечатано лого на компанията и се легитимират със служебни карти, на които има три имена и снимка. От дружествата заявиха и че не се събират никакви такси на ръка, както и лични данни. В случай на съмнение в легитимността на служителите клиентите могат да се обърнат към обявените от дружествата телефонни номера за връзка с потребители.

От МВР съобщиха, че при най-малко съмнение за телефонна измама трябва да се потърси полицията. Оттам предупредиха, че най-често мошениците звънят с искане за пари за операция на пострадал близък. Напоследък лъжат и че се провежда полицейска операция за лов на телефонни измамници. За целта трябва да се дадат пари, които при ареста на апашите, ще бъдат върнати. Има и случаи, когато мошениците се обаждат, че са гласувани промени в Кодекса за социално осигуряване и могат да съдействат за повишаване на пенсията. От МВР съветват да не се дават пари на непознати хора, при съмнение да се търсят близки или да се зададе въпрос на обаждащия се, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати лица.

Само през почивните дни телефонни измамници отмъкнаха 6500 лева от двама възрастни в Разградско. 74-годишна жена е била заблудена по схемата за получаване на колет с пари. Бабата била излъгана, че в пратката има 50 000 евро и долари, но трябвало да плати за митото. 82-годишен мъж пък се раздели със спестяванията си по друга популярна схема на апашите – капариране на отоплителни радиатори, които били поръчани от близък.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.