България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Зелени, сини и получервени в Отечествен фронт срещу зимния туризъм

Минувачи видели стрелците с гранатомети по Алексей Петров

Над 80% от гражданите на Черна гора се обявяват за членство на страната в ЕС

Започна срещата на Тереза Мей и Еманюел Макрон

Бял коняк и пури за пръв път на „Винария 2018“ 26-ото издание на престижния форум ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив

Доли Партън с два рекорда на Гинес

Бракониери нападнаха с брадви лесничеи край Самоков

Риск Инженеринг и Енекод отново са спонсори на Григоров Рейсинг Тийм Младата ни звезда в автомобилизма и неговия тим си пожелаха повече победи през новия рали сезон

Уди Алън отрече обвиненията в сексуални посегателства на доведената си дъщеря

Трима загинали в Холандия и един в Белгия заради ураганни ветрове

Каранга аут за първата проверка на ЦСКА

Телефонни измамници се правят на ел. техници

Телефонните измамници вече лъжат, че са техници от електроразпределителните дружества, за да прибират пари. За това алармираха читатели на „Труд”.

Апашите звънят на случайно избрани домашни телефони. „Здравейте, обажда се електротехникът Колев”, представя се мошеникът пред жертвите си. После обяснява, че трябва да му се даде името, на което се води електромерът, за да бъде извършена проверка. Иначе токът ще бъде изключен. За да се избегне това, трябва да се плати на ръка на „техник”, който ще дойде на място. Другият трик на измамниците е да лъжат, че вече сметките за ток ще се плащат на ръка на адресите на клиентите. При третата схема апашите се представят по телефона, че са от „енергото” и обясняват, че близък човек на взетия на мушка е пострадал при токов удар и трябват пари за операция.

От електроразпределителните дружества казаха, че от два-три месеца има регистрирани такива случаи. И предупредиха, че техните служители са облечени в работно облекло, на което има отпечатано лого на компанията и се легитимират със служебни карти, на които има три имена и снимка. От дружествата заявиха и че не се събират никакви такси на ръка, както и лични данни. В случай на съмнение в легитимността на служителите клиентите могат да се обърнат към обявените от дружествата телефонни номера за връзка с потребители.

От МВР съобщиха, че при най-малко съмнение за телефонна измама трябва да се потърси полицията. Оттам предупредиха, че най-често мошениците звънят с искане за пари за операция на пострадал близък. Напоследък лъжат и че се провежда полицейска операция за лов на телефонни измамници. За целта трябва да се дадат пари, които при ареста на апашите, ще бъдат върнати. Има и случаи, когато мошениците се обаждат, че са гласувани промени в Кодекса за социално осигуряване и могат да съдействат за повишаване на пенсията. От МВР съветват да не се дават пари на непознати хора, при съмнение да се търсят близки или да се зададе въпрос на обаждащия се, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати лица.

Само през почивните дни телефонни измамници отмъкнаха 6500 лева от двама възрастни в Разградско. 74-годишна жена е била заблудена по схемата за получаване на колет с пари. Бабата била излъгана, че в пратката има 50 000 евро и долари, но трябвало да плати за митото. 82-годишен мъж пък се раздели със спестяванията си по друга популярна схема на апашите – капариране на отоплителни радиатори, които били поръчани от близък.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.