Съпруг, намушкал жена си, ревнал заради присъдата

60-годишният Петър Г. от Сливен бе осъден на 15 години затвор при първоначален строг за режим за опит за убийство на собствената си съпруга. Присъдата бе постановена от разширен състав на Окръжния съд в Сливен - съобщиха от съда.

След като чул какво е наказанието му, Петър ревнал в съдебната зала и попитал защо толкова много щял да лежи в затвора. Знаел, че същия ден по друго дело в съда подсъдим за убийство е получил "само" 10 години. "На лицето още в началото бе обяснено, че ако признае вината си и сключи споразумение с прокуратурата, делото може да премине при съкратеното съдебно следствие и присъдата да бъде редуцирана с една трета. Той обаче отказа да се възползва от тази законова възможност, дори смени адвоката си. Осъденият на 10 г. за убийство бе пожелал съкратеното следствие" - поясниха магистрати.

Петър и съпругата му Донка /57г./ имали брак от близо 40 години. Той постоянно изпитвал болезнена ревност, вдигал й скандали. През лятото на м.г. избухнала поредната разправия, жената се преместила в дома на сина си и снаха си. На 23 юли вечерта Петър нахлул в жилището. Ударил Донка с юмрук в рамото и го счупил. После я намушкал няколко пъти с кухненски нож. Още същата нощ е бил задържан в полицията. А съпругата му оцеля благодарение на лекарите от спешното отделение и реанимацията в областната болница. Към момента на нападението Петър нямал постоянна работа, вършел дребни услуги на битака - разказаха тогава негови съседи. Пред съда заявил, че забивал ножа в гърдите и гърба на жена си така, че да не я убиел. Вещите лица обаче били на друго мнение. Съдебно-медицинската експертиза установила, че при един от ударите острието е минало само на сантиметър от сънната артерия на съпругата. Петър също твърдял, че бил кротък по нрав. Но срещу него съпругата му на два пъти подавала жалби в полицията, една от които - за закана за убийство. Освен ефективната присъда за опита за убийство, извършен с особена жестокост и по особено мъчителен начин, Петър Г. ще трябва да плати и обезщетение от 50 хил.лева на жена си.

Осъденият на 10 г. затвор при съкратеното съдебно следствие е Тихомир А. от Кермен, който през септември м.г. пребил с табуретка чичо си. По-късно 61-годишният мъж издъхна в болница.
И двете присъди могат да бъдат обжалвани пред Апелативния съд в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право