Бивш просветен министър: Авторите на учебници се оценяват от подчинените си

„В министерството на образованието съществува порочна практика авторите на учебници да бъдат оценявани от подчинените си“, казва пред Дарик радио министърката на образованието в правителството на Пламен Орешарски Анелия Клисарова.

„Директор на дирекция, например, участва в писането на учебник. Законно се подписва, че няма да участва в оценяването заради конфликт на интереси. Но в него участват неговите подчинени. Тоест, работодателят пита подчинените си дали става учебникът“, разказва Клисарова.

Според нея авторските права не бива да бъдат разпилени и е редно да се знае конкретно кой е учебникът, кой го е одобрил и кой носи отговорност. Всичко това трябва да се регламентира в закона, смята професорът.

По казуса със „съвместното съжителство“ Анелия Клисарова обясни, че подобни скандали биха могли да се избегнат, ако темите се разработват от специалисти историци. Тя припомни, че по времето на нейния мандат като министър също е имало подобно напрежение заради публикувани за обсъждане програми без министерски подпис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини