Кореняци банскалии създадоха Сдружение“ Старо Банско“, ще бранят автентичните обичаи

25 кореняци банскалии се събраха и учредиха Сдружение „Старо Банско“ което има за цел да съхрани духът на Банско, да се запазят автентичните обичаи, носии, песни, рецепти, гозби.

В близките дни предстои регистрацията на новата организация. „Дойде времето да направим нещо, за да спасим за идните поколения същината на нашия край. Говоря повече от 15 години за такова обединение между нас и сега му дойде времето. Повечето местни жители не вярваха, че има опасност да загубим автентичността си с прииждането на знайни и незнайни бизнесмени, повечето водени от мисълта за бърза печалба с цената на всичко, но сега узряха нещата и направихме сдружението", коментира известният механджия Любен Пумпалов, който е известен с прякора си Дедо Пене. Той и неговите съратници в сдружението ревностно ще пазят старите рецепти на банските ястия-капама,чомлек и други.

Организацията иска да покаже на туристите, че Банско не е само курорт, градът има и вековна архитектура, уникален фолклор, уникален диалект, носии, гозби и обичаи.

Целта на сдружението е да наложи специална марка за заведения, в които обзавеждането е в бански стил, сервитьорите са с традиционни носии, слуша се народна музика от този край, предлагат се бански гозби и специалитети. За да знаят туристите къде могат да усетят истинския дух на Банско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони