Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Забраняват риболова в част от язовирите

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Съдът иска пари от жалбоподателите, пожелали повторно броене на бюлетините в Сливен

На 12 ноември 2019 да почерпят

Кореняци банскалии създадоха Сдружение“ Старо Банско“, ще бранят автентичните обичаи

25 кореняци банскалии се събраха и учредиха Сдружение „Старо Банско“ което има за цел да съхрани духът на Банско, да се запазят автентичните обичаи, носии, песни, рецепти, гозби.

В близките дни предстои регистрацията на новата организация. „Дойде времето да направим нещо, за да спасим за идните поколения същината на нашия край. Говоря повече от 15 години за такова обединение между нас и сега му дойде времето. Повечето местни жители не вярваха, че има опасност да загубим автентичността си с прииждането на знайни и незнайни бизнесмени, повечето водени от мисълта за бърза печалба с цената на всичко, но сега узряха нещата и направихме сдружението“, коментира известният механджия Любен Пумпалов, който е известен с прякора си Дедо Пене. Той и неговите съратници в сдружението ревностно ще пазят старите рецепти на банските ястия-капама,чомлек и други.

Организацията иска да покаже на туристите, че Банско не е само курорт, градът има и вековна архитектура, уникален фолклор, уникален диалект, носии, гозби и обичаи.

Целта на сдружението е да наложи специална марка за заведения, в които обзавеждането е в бански стил, сервитьорите са с традиционни носии, слуша се народна музика от този край, предлагат се бански гозби и специалитети. За да знаят туристите къде могат да усетят истинския дух на Банско.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.