Февруари по-топъл, с по-редки, но силни валежи

Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MET, специално за "Труд"

Февруари ще бъде по-топъл, преваляванията ще са по-рядко, но за сметка на това, когато вали, ще е по-силно.

Такава е прогнозата за втория месец от годината, според която средните температури ще бъдат по-високи от обичайните, като очакваното отклонение е между 1 и 3 градуса над нормата.

Месецът ще започне с твърде топло време за началото му. През първите три дни максималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса, а на места в Предбалкана и северозападните райони не са изключени около и над 20 до 22 градуса. Сутрин в повечето места температурите ще са положителни. Времето ще бъде предимно слънчево с временни заоблачавания и без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад - „виновник“ за високите температури. На 3-ти вятърът ще отслабне, ще се заоблачи, но все още ще бъде топло. На 4-ти и 5-и от северозапад ще прониква по-студен въздух и температурите ще се нормализират - най-високите ще бъдат от 3 до 9 градуса. Ще превали дъжд, който по високите полета и в Северна България ще премине в сняг, но към този момент няма условия за значителни валежи. Преваляванията ще са краткотрайни и бързо ще спират.

През периода 7-9 февруари ще бъде предимно слънчево. Сутрин температурите ще са около и малко под нулата, а следобед - между 8 и 13, на места в Северна България и до 15 градуса. Между 10-и и 13-и ще бъде по-динамично, със слаби превалявания от дъжд, а в планините - от сняг. Температурите ще бъдат около и малко над нормата. По-съществено застудяване, с валежи първо от дъжд, а после и от сняг, има голяма вероятност да се случат през периода 15-18 февруари. Впоследствие ще имаме няколко по-спокойни дни, но с ниски минимални температури на места до около минус 10 - минус 12 градуса, не са изключени и по-ниски стойности.

През повечето дни от третото десетдневие ще преобладава слънчево време. Ще бъде и по-топло от обичайното за сезона, на места температурите ще достигат до 15 градуса, а в някои дни - и по-високи. Краткотрайни захлаждания с превалявания от дъжд, дори и от сняг се очакват около 24-ти и в самия край на месеца.

Леденият рекорд за месеца е от -35°, а топлият - от +26°

Обикновено през февруари времето още е зимно и затова другото му наименование е Малък Сечко. Въпреки че средните температури са по-високи от януарските, в Северна България и високите полета те са близки до нулата, а в южните райони средната месечна температура е плюс 3-4 градуса. Утрините са студени и минималните температури са отрицателни - средните минимални са между минус 5 и 0 градуса. При по-силни застудявания се отбелязват и температури под минус 20 градуса.

Най-ниските показания на термометрите през февруари са отчетени в Севлиево - минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа - от минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица - минус 31. Много студен е бил февруари през 1929 година, когато водната повърхност по нашето Черноморско крайбрежие се покрива от плътен лед.

Рекордни студове са отбелязани също през 1944, 1950 и 1954 г. Сковаващ беше февруари и през 2005 и 2012 г. Тогава в много райони на Северна България и високите полета температурите се понижиха до минус 20 градуса, а в Кнежа и Видин - до минус 29, в Севлиево паднаха до минус 28, а в Драгоман - до минус 24.

До средата на месеца дневният участък от денонощието е около 10 часа, а до края на месеца става около 11 часа.

С увеличаването на деня расте и броят на слънчевите часове. Първите плахи опити на пролетта се проявяват най-често към края на февруари. Бързите затопляния заедно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и е предпоставка за наводнения, каквито често се случват в Източни Родопи. Преносът на по-топли въздушни маси от югозапад могат да повишат чувствително температурите. Най-високите измерени температури през февруари са между 19 и 24 градуса. Най-топло е било в Пловдив и Кнежа - плюс 26 градуса, а в Ловеч, Плевен и Димитровград - 25.

Народна метеорология - Топъл Малък Сечко значи студен Великден

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин, който той предава на поколенията след себе си.

За февруари народната метеорология гласи:

Малък Сечко ако е топъл, Великден ще е студен.

Ако през февруари котката се припича на слънце, то през март ще се крие на топло.

Ако прогърми през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

Ако на Трифоновден (1 февруари) вали дъжд, пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са пълни, а ако вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини