Запалиха колата на видински общински съветник, той поиска защита за семейството си

Видинският общински съветник от "Единни за промяна" Даниил Томов е поискал защита за себе си и семейството си, след като призори в понеделник бе подпалена колата му, паркирана пред фамилната къща. Това съобщи пред журналисти Томов, който определи престъплението като опит за убийство. Инцидентът е станал на 2-3 метра от къщата, в която, освен възрастните, са били четири деца под 7-годишна възраст.

Палежът, който се разследва от криминалистите, е извършен около 4 часа сутринта на 1 февруари на ул. "Чайка" в ромския квартал на Видин "Нов път", съобщиха от полицията. Под резервоара на лекия автомобил "Хюндай" е била хвърлена запалена вълнена дреха, напоена с бензин. Като по чудо пламъците били видени от брата на Томов и двамата мъже се хвърлили да гасят огъня. На помощ веднага се отзовали и пожарникари. Само бързата им намеса е предотвратила пожарът да не се разрасне и доведе до адска експлозия. "В съседство беше паркирана колата на баща ми, която е с газова уредба и 30-литровата бутилка бе пълна", разказа с ужас Томов.

Даниил Томов, който е единственият общински съветник във Видин от ромски произход, заяви, че още по време на местния вот е бил многократно заплашван да се откаже от изборната надпревара. "Възпротивих се на тарторите в махалата, възпротивих се на лихварите, които мачкат хората", каза Томов и допълни, че ромите от "Нов път" са подложени на системен терор, но не смеят да се жалват в полиция и прокуратура.

"Неведнъж са ме заплашвали, че ми подпалят къщата, фермата, че братята ми ще бъдат пребити", заяви Томов, който изрази огорчение, че местни ромски големци се чувствали безнаказани, защото имали подкрепата на властимащите.

Пред журналисти Томов изрази мнение, че именно работата му като общински съветник, който се опитва да защити хората от ромския квартал, е причина за извършеното посегателство. "Явно съм засегнал нечии интереси с острите си реплики от трибуната на Общинския съвет. Няма обаче да си мълча и няма да бъда сплашен", каза още Томов и дори посочи имената на хората от "Нов път", които системно са го заплашвали. Тяхната самоличност Томов е споделил и пред разследващите криминалисти и пред прокуратурата. Даниил изказа благодарност за подкрепата, която е срещнал от МВР.

Посегателството срещу Даниил Томов бе остро осъдено и от председателя на групата на "Единни за промяна" Росица Кирова, която изрази възмущението си от случилото се. "Някои искат Видин да стане Гърмен, но ние не трябва да го допуснем", каза Кирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право