Ваня Кастрева: Учениците ще учат по новите програми, но със старите учебници

Няма да има нови учебници за учениците. Те ще започнат новата учебна година със старите учебници по новите учебни програми, каза зам.-министърът на образованието в оставка Ваня Кастрева пред Нова тв.

Това става с изключителна организация за учителите и ще е голямо предизвикателство пред гилдията, допълни тя.

Подмяна на истини

По повод поисканата оставка на министъра на образованието Тодор Танев и екипа му, Кастрева обясни, че през последната седмица са се подменяли истини. "Срина се доверието в институцията министерство на образованието", обясни Кастрева.

По думите й хората не са разбрали реформата, която се гради от 10 години. Промяната става реална с новия закон за образаванието, допълни тя.

"Приоритетети не бяха подредени правилно и обществото не ги разбра. Абсолютно всичко се стоварва върху министрество на образованието, а това не е коректно", посочи Кастрева.

Програми на 10 години

Действащите в момента програми са утвръдени през 2004 г. от министър Владимир Атанасов, но са създадени от трима министри. Тогава се правят и новите учебници, които в момента вече са стари, каза още зам.-министърът в оставка.

"Обясних го с едно изречение. Авторите на програмите също обясниха промените. За съжаление хората не пожелаха да чуят, подадоха се на внушения. Психолози трябва да изследват този феномен. Пиянството на един народ, който в рамките на една седмица обърнаха една политика", каза тя.

Замяната на "робство" със "съжителство", няма подмяна на памет, няма подмяна на термини. "Учените от БАН и университетите и казаха, че никой не се опитва да пренапише българската история. Някой изманипулира народа. Проблемът съществува, къде е генезисът му, нека другите да кажат", посочи Кастрева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини