Дават недовършена църква на Русенската митрополия

До месец недовършенатата църква "Всех Святих" става собственост на Русенската митрополия, съобщи зам. - председателят на едноименното сдружение и бивш кмет на крайдунавския град Божидар Йотов. Прехвърлянето на имота се е забавило повече от 1 г. заради нужната документация.

След поставената входна врата и полилей храмът ще стане църковна собственост на официална церемония на 20 февруари т.г. Ключът ще се връчи на русенския митрополит Наум в деня, когато се навършват 138 г. от Освобождението на Русе.

Без да получи сградата и земята под нея, митрополията не може да доизгради и освети "Всех святих" за богослужения. За да разкрие партиди за ток, вода и парно, служебното църковно настоятелство трябва да представи договор за собственост.

За да се довърши храмът, са нужни към 300 000 лв. В градежа досега са инвестирани близо 2 млн. лв., вклюително от дарения. Общината ще благоустрои терена, а "ВиК", "Топлофикация - Русе" и "Енерго-Про" ще включат безвъзмездно сградата към мрежите си.

Пари ще се търсят от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет и от дарители. Епархийският съвет ще осигури обзавеждането, включително и нов иконостас.

Разрушената църква "Всех святих" на 26 октомври 1975 г. е архитектурен шедьовър на Едуард Винтер от 1898 г. Вътрешното оформление е завършено от именити български художници, скулптори и резбари, а витражите са изработени във Виена. След събарянето на църквата на нейно място е изграден Пантеон на възрожденците. Възстановяването й продължава вече 7 г., за да премахне проклятието над Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони