Домашната ракия отнема човешки живот ежедневно

Един човек умира всеки ден в следствие употреба на домашна ракия, закупена от пазар, път или кръчма. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ, председателят на НЛВК, Радослав Радев.

По-лошото е, че тази ракия се сервира на семейството, приятелите и близките, допълва той. Никой от тях не предполага, че 6 000 души годишно са жертвите на тази ракия, а всеки ден от нея умира поне по един човек.

Статистиките на загиналите от ракия менте, могат да бъдат сравнени с високата смъртност на пътя, коментира още Радев.

Цифрите може да са в пъти по-стряскащаи, предвид, че множество от случаите на внезапно починали от отровна домашна ракия дори не се вписват като отравяне, а инфаркт или инсулт.

50 литра отровна ракия годишно бълват казаните

НЛВК алармира, че на територията на страната има над 9 000 казани, които бълват тази ракия денонощно. Това са минимум 50 милиона литра отровна ракия годишно. Тези милиони литри се продават навсякъде – най-често на пазара или край пътя. В много случаи домашната ракия се пласира от познат на познат, а хората й се доверяват, защото се води домашна.

Именно затова експертите в бранша акцентират първо над факта, че домашна ракия е само и единствено тази, която ние собственоръчно сме изварили в собствен казан или специализиран обект за дестилиране, казанджийница, на която заплащаме за извършената услуга. Казаните, които по закон са създадени, за да изваряват домашната ракия на своите клиенти, продават нелегално шльоковицата, която трови народа ни от години.

Радев разяснява, как употребата на различен от легалния алкохол крие риск от отравяне и дори смърт.

Дори 30 мл. метилов алкохол водят до смърт

Токсиколози не веднъж са заявявали какви са последствията върху централната нервна система, но отровният алкохол реално засяга всеки орган. Смъртта, която може да настъпи мигновено дори от 30 мл. алкохол, се дължи на високото съдържание на метилов спирт или други отровни висши алкохоли. Причини за смъртоносното действие са няколко. От лошото качество на суровината, като изгнили плодове, вложени заедно с костилките, ферментирали компоти и мухлясали мармалади. Дори няколко грама от цианидната киселина, която се отделя от костилките при варене, примесена с метанол и висши алкохоли, са смъртоносни.

Премахването на костилките обаче е много пипкав момент, който би оскъпил ракията и нелегалните казанджии не го правят. Най-често тази „домашна“ ракия се произвежда в самоделни казани, чиято поддръжка включва спойка със силно токсични метали, лепила, хигиенни материали. Те нямат дори част от нужната система за отделяне на метиловия спирт от ферментационните алкохоли, които в комбинация имат тежко невротоксично действие. За да се постигне вкус и цвят се добавят евтини овкусители, бои и химикали.

Коментари

Задължително поле